Prenatrpanost zaporov bi lahko rešil elektronski nadzor. Foto: MMC RTV SLO
Prenatrpanost zaporov bi lahko rešil elektronski nadzor. Foto: MMC RTV SLO
Aleš Zalar
Zalar je napovedal, da bodo nekatere primere dobrih praks proučili tudi doma. Foto: MMC RTV SLO

V pravosodnih ureditvah se evropske države zgledujejo druga po drugi, države z idealnim sistemom pa ni, je dejal minister Zalar. Te dni se udeležuje salzburških pogovorov, ki jih organizira avstrijski minister za pravosodje. Pravosodni ministri nekaterih evropskih držav na pogovorih izmenjujejo izkušnje in primere dobre prakse.

Če se lahko zgledujemo po Finski glede načina izvajanja zaporne kazni, se lahko Finska obrača k Sloveniji pri alternativnem reševanju sporov, še meni Zalar.

Odškodnina zaradi predolgega sojenja pri nas že uzakonjena
Na tokratnih dvodnevnih pogovorih so se med drugim dotaknili tudi vprašanja skrajševanja sodnih postopkov. Medtem ko Finska in Nemčija šele pripravljata zakon o odškodnini zaradi predolgega sojenja, ima Slovenija tak zakon že nekaj časa, je poudaril Zalar. Prav tako Slovenija - v družbi Norveške - pri klasičnih civilnih sporih sistematično uvaja alternativne postopke, zlasti mediacijo.

Glede pospešitve sodnih postopkov so na Finskem uvedli možnost, da lahko žrtev zahteva prednostno obravnavo, je povedal minister, ki meni, da bi bila ta ureditev lahko zanimiva tudi pri nas, zato bodo preverili možnosti zanjo. Postopke, ki so predolgi zaradi dolgotrajne izdelave pisnih izvedenskih mnenj, pa po njegovih besedah po norveškem zgledu lahko skrajšajo tudi zaslišanja strokovnjakov na obravnavi.

Ponekod poznajo skupinsko tožbo potrošnikov
Vse več evropskih držav uvaja tudi skupinsko tožbo, ki olajša rešitev problema večji skupini prizadetih potrošnikov, kar bi po Zalarjevih besedah lahko pri nas uporabili na primeru preveč plačane elektrike.

Medtem ko Nemčija in Slovenija zaradi gospodarske krize poročata o izrazitem naraščanju števila gospodarskih sporov, pa teh po navedbah Zalarja na Finskem nimajo, saj uporabljajo pogodbene klavzule, skladno s katerimi spore rešujejo z mediacijo in arbitražo.

Zaporniki v "zaporu" kar doma
Zanimivo prakso je Zalar posredoval tudi v zvezi z nadzorom zapornikov. Vse več držav namreč uvaja elektronski nadzor obsojencev, kar razbremenjuje zaporske zmogljivosti, saj nekateri zaporniki kazen lahko prestajajo kar doma, njihovo gibanje pa sporoča posebna elektronska naprava.

Tak sistem je drag, a iz številnih držav poročajo, da je zelo učinkovit, je še povedal Zalar in napovedal, da bodo proučili tudi to možnost.