Zaposleni v izobraževanju in kulturi so lani ob sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ protestirali pred vlado in parlamentom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Zaposleni v izobraževanju in kulturi so lani ob sprejemanju zakona za uravnoteženje javnih financ protestirali pred vlado in parlamentom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Odločitev bo znana 14. januarja, je napovedal glavni tajnik sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Branimir Štrukelj in dodal, da so zahteve strnili v štiri točke.

S stavko, če jo bodo izglasovali, bodo zaposleni v omenjenih dejavnostih in v vzgoji zahtevali, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje, da dodatno ne zniža mase za plače javnih uslužbencev za leti 2013 in 2014 ter da odstopi od zniževanja pravic javnih uslužbencev.

Stavkajoči pa bodo zahtevali še odpravo kršitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju in spoštovanje že sklenjenih dogovorov. Zahtevali bodo tudi utrditev socialne države in ohranitev obsega ter kakovosti vseh javnih storitev, vključno z javno RTV kot institucijo posebnega kulturnega in nacionalnega pomena.

40.000 članic in članov Sviza ter ostali zaposleni v vzgoji, izobraževanju, raziskovalni dejavnosti in kulturi bodo praviloma tajno glasovanje o stavki izpeljali do 11. januarja. H glasovanju so povabljeni tudi drugi zaposleni (ne le člani sindikata), vendar to ni njihova dolžnost, so pojasnili v Svizu.

V Sindikatu VIR so pojasnili, da bo od danes do petka izrekanje o stavki potekalo v šolah in drugih zavodih s področja izobraževanja, znanosti in raziskovalne dejavnosti, ker je bila v vrtcih, kjer ima Sindikat VIR članstvo, stavka že izglasovana.

Če se bo za stavko odločila več kot polovica zaposlenih v omenjenih dejavnostih, se bo ta začela z enodnevno splošno stavko javnega sektorja v sredo, 23. januarja, in se bo kot t. i. valeča se stavka nadaljevala do izpolnitve stavkovnih zahtev, so napovedali v obeh sindikatih.