Države so po mednarodnem pravu dolžne obvestiti domače države priprtih ali zaprtih oseb. Foto: MMC RTV SLO
Države so po mednarodnem pravu dolžne obvestiti domače države priprtih ali zaprtih oseb. Foto: MMC RTV SLO
Zapor v Venezueli
Razmere v venezuelskih zaporih so zelo slabe. Foto: MMC RTV SLO
MZZ denarja zaprtim Slovencem ne more nakazati, lahko pa pomaga pri posredovanju. Foto: MMC RTV SLO

Pojasnili so nam tudi, da skupaj s pristojnimi organi urejajo vse potrebno za vrnitev štirih v Venezueli zaprtih mladih Slovencev v domovino in s tem tudi za prenos prestajanja zaporne kazni v Slovenijo. Kot je znano, ti kazen prestajajo, ker so čez mejo skušali prenesti manjšo količino mamil, kar pa venezuelske oblasti zelo strogo kaznujejo.

Načeloma je skoraj vedno mogoče urediti prenos prestajanja kazni iz držav, ki so pogodbenice ustreznih mednarodnih pogodb, težje pa iz tistih, ki to niso, so povedali na MZZ-ju. Postopki so navadno zelo dolgotrajni in zapleteni.

Poleg tega velja, da je prenos kazni mogoče izvesti le v primeru, da sodbo tujega sodišča prizna slovensko sodišče. Nikakor pa se ne smejo vmešavati v same sodne postopke tuje države. Postopek prenosa prestajanja kazni je v pristojnosti ministrstva za pravosodje.

Za zaprte v tujini ni denarja
Na MZZ-ju so nam povedali tudi, da so v stalnem stiku s svojci zaprtih Slovencev. Kot je znano, so mediji poročali, da so razmere v venezuelskih zaporih zelo slabe, po besedah tamkajšnje predstavnice slovenske skupnosti pa je eden izmed zaprtih tudi v slabem zdravstvenem stanju, zato smo povprašali tudi o tem, kako je s finančno pomočjo naše države. Na ministrstvu odgovarjajo, da jim finančno ne morejo pomagati, saj za to ni namenjenih sredstev.

Lahko pa ministrstvo pomaga pri posredovanju sredstev. Zato je zaprte Slovence že obiskal tudi predstavnik MZZ-ja, ki jim je dostavil vse, za kar so prosili, med drugim osnovne potrebščine, slovarje in knjige.

Obveščanje o priprtem dolžnost države
Na MZZ smo naslovili tudi vprašanje, kako dobijo podatke o Slovencih, ki so v tujini priprti ali zaprti. Kot pojasnjujejo, obvestilo o tem od pristojnih tujih organov dobi diplomatsko predstavništvo ali konzulat. Obveščanje države, od koder je priprta oseba, je po mednarodnem pravu dolžnost držav, vendar pa se mora priprti s tem strinjati.

Türk posredoval na lastno pobudo
Kot je znano, je za izpustitev četverice na obisku pri venezuelskem predsedniku Hugu Chavezu na obisku posredoval slovenski predsednik Danilo Türk. Kot so za MMC sporočili iz urada predsednika, je to storil na lastno pobudo, informacija o zaprtih Slovencih pa je bila vključena tudi v opomnik, ki ga je ob njegovem obisku pripravil MZZ.

Kot so nam še povedali, urad predsednika republike ni v stiku s svojci zaprtih.