Ljubljano bodo ta konec tedna preplavili tekači. Foto: BoBo
Ljubljano bodo ta konec tedna preplavili tekači. Foto: BoBo

Ljubljanske ulice bo danes in predvsem jutri zavzelo več 10 tisoč tekačev, temu bo seveda prirejena prometna ureditev v mestu. Za red in varnost vseh bodo skrbeli policisti in varnostniki, pridružili se jim bodo gasilci, potrebna bo tudi strpnost voznikov. Vse današnje otroške tekaške preizkušnje se bodo začele na Slovenski cesti, cilj bo na Kongresnem trgu, zato bo tam zaprta garažna hiša, zaprto bo tudi ožje središče mesta. "Od približno 11. ure pa do 18. ure bo ožje središče mesta zaprto za ves promet, v okolici bodo promet urejale varnostne službe in policija," pojasnjuje policijski inšpektor Policijske uprave Ljubljana Borut Božič.

Večjih težav v prometu danes ne pričakujejo, veliko težje pa se bo v prometu znajti jutri, ko bodo za promet že zjutraj zaprli širše območje mesta, najprej Slovensko in Dunajsko, od 10. naprej bo zaprto tudi območje proti Šiški in Viču ter nazaj proti središču, kjer bo cilj teka na 21 kilometrov. Trasa 42-kilometrskega teka bo potekala naprej proti Trnovem vse do Šmartinske, mimo Stožic nazaj do Dunajske in do cilja. Ceste bodo odpirali po predvideni časovnici, ki je objavljena na spletnih straneh organizatorja prireditve, prav tako so predvideni prehodi tras, še pojasnjuje Božič. "Ko glavnina odteče, ko na voziščih ne bo tekačev, bodo policisti, gasilci in varnostniki poskrbeli, da bodo lahko ljudje varno prečkali traso."

Ves čas bo prost dostop do Kliničnega centra, omogočen bo tudi dostop do obvoznice. Tekači in spremljevalci se bodo v središče Ljubljane lahko brezplačno pripeljali z mestnimi avtobusi, ki sicer že od včeraj vozijo po spremenjenih trasah. Brezplačno bo tudi parkiranje na parkiriščih P+R Dolgi most, Barje in Stožice.