Radonjić se bo po lastnih besedah preusmeril med odvetnike. Foto: TV Slovenija
Radonjić se bo po lastnih besedah preusmeril med odvetnike. Foto: TV Slovenija

Na ljubljanskem okrožnem sodišču so v povezavi s suspenzom pojasnili, da bodo glavne obravnave, ki jih je Zvjezdan Radonjić že razpisal, preklicali in o tem obvestili stranke. "Morebitna odpoved sodnika je v pristojnosti sodnega sveta," so dodali.

Radonjić: Predstava je, da morajo biti sodniki disciplinirani kot psi goniči

Radonjiću, ki je širši javnosti poznan po sojenju Milku Noviču, je podpredsednik vrhovnega sodišča Miodrag Đorđević pred dnevi izrekel začasni suspenz na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. Kot so v sredo sporočili z vrhovnega sodišča, je Đorđević pri odločitvi upošteval značaj in težo disciplinskih kršitev, ki jih je obdolžen Radonjić.

Đorđević je ocenil, da je Radonjić "obdolžen takšnih disciplinskih kršitev, ki glede na njihov značaj in težo narekujejo izrek začasne odstranitve iz službe, da se zagotovi nemoteno delovanje sodišča ter da se zavarujeta ugled sodniškega poklica in zaupanje javnosti v sodstvo".

Po podatkih vrhovnega sodišča je v zadnjih petih letih poleg Radonjića suspenz doletel le še enega sodnika, prav tako na podlagi uvedenega disciplinskega postopka. "Suspenz se ne more končati odstavitvijo s sodniške funkcije, saj gre za ukrep začasne narave in traja, dokler se postopek, na podlagi katerega je bil izrečen, ne konča," so pojasnili za Slovensko tiskovno agencijo.

Milko Novič oproščen. Sodnik: Zadeva očitno seže v vrhove pravosodja.

V odzivih za nekatere medije je bil Radonjić po pričakovanju kritičen do odločitve o njegovem suspenzu. "Kar zadeva sojenja Novič, to je bil neki zadnji korak. Med nami trajajo nesporazumi, da tako rečem, že zelo dolgo. Predstava je, da morajo biti sodniki disciplinirani kot psi goniči, jaz pa imam drugačno predstavo," je v četrtek dejal za Televizijo Slovenija.

Po njegovih besedah je najpomembnejše, "da so tam navedli neke razloge, ki sploh niso v ozadju te zadeve, ampak preprosto bi morali reči, da jim pač že toliko grem na živce, da me je kaznovalno treba odstraniti in da se vse to konča."

Zoper Radonjića je vložena tudi ovadba, ki mu očita krivo ovadbo, ker je nekaterim drugim sodnikom očital podkupljivost. Ovadbo je vložil eden od oškodovancev v primeru o podkupovanju. Radonjić je namreč februarja 2018 podal ovadbo o primeru domnevnega podkupovanja na višjem sodišču, še sedem drugih primerov, ki so jih obravnavali višji sodniki, pa je bilo po njegovem mnenju prav tako sumljivih.

Radonjić, ki zanika očitke o krivi ovadbi, je pred dnevi za STA pojasnil, da za svojimi trditvami stoji. Poudaril je, da ni širil lažnih obtožb, vedoč, da so lažne, temveč je policiji posredoval podatke, s katerimi je bil seznanjen.