Med aktualnimi politiki Kavčič sicer ne vidi nikogar, ki bi bil dovolj sposoben zamenjati premierja Boruta Pahorja, če bi do zamenjave prišlo. Foto: MMC RTV SLO
Med aktualnimi politiki Kavčič sicer ne vidi nikogar, ki bi bil dovolj sposoben zamenjati premierja Boruta Pahorja, če bi do zamenjave prišlo. Foto: MMC RTV SLO
Borut Pahor
Kdo so skrivnostneži, ki bi rovarili proti Pahorju, ni povsem jasno, a Zmago Jelinčič meni, da sta pri tem sodelovala tudi LDS in Zares. Foto: MMC RTV SLO
DZ
Ustava in poslovnik DZ-ja točno določata, kako se izbira mandatarja in kako ga izvoli državni zbor, pravi Jakob Presečnik, SLS. Foto: MMC RTV SLO
Bulmastif
Je šlo le za emocionalni odziv na zadevo bulmastifi? Foto: MMC RTV SLO
Spomenka Hribar
Tako nizko še nismo bili, pravi Spomenka Hribar. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je starosta slovenske levice Niko Kavčič pred kratkim ostro napadel LDS oziroma predsednico stranke Katarino Kresal, povedal pa je tudi, da določeni krogi na levici razmišljajo o osvežitvi levice, morda celo o poskusu zamenjave premierja.

Zalokar Oražem: Gre za Kavčičevo osebno stališče
Za komentar smo naprej zaprosili poslance koalicijskih strank. Cveta Zalokar Oražem, vodja poslanske skupine Zares, je za MMC dejala, da kaže, da gre pri tem za osebno stališče Nika Kavčiča, ki lahko povzroči precej izjav in razmislekov, a vprašanje je, koliko realne možnosti je, da vplivajo na dogajanje. Zalokarjeva sicer meni, da je v krizi celotna družba in politika, ne le levica.

Sajovic: Levica v krizi nič bolj in nič manj kot desnica
Podobno meni vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic, ki je za MMC povedal, da meni, da "je v krizi cela Evropa in svet, levica pa nič manj in nič bolj kot desnica". Obenem pa ga skrbi, da politika, delno upravičeno, delno pa tudi ne, izgublja ugled, saj se preveč ukvarja sama s sabo, premalo pa z reševanjem konkretnih stvari.

Kavčič je imel po njegovih besedah "precej časa, da bi reči spravil v red", a ljudje njegovega kova običajno delujejo iz ozadja, zdaj pa je očitno takih, ki se pustijo vplivati, zmanjkalo in se morajo izpostaviti sami. Če Kavčič pripada stranki, bi se lahko vključil v njene organe in programsko deloval. "Vesel sem, da je naša predsednica trdna, neomajna," še pravi Sajovic. Na vprašanje o kroženju govoric, da naj bi se skušalo tudi zamenjati premierja, je odvrnil, da se pri nas pač govori marsikaj, a LDS se rajši kot s tem ukvarja z reševanjem aktualnih vprašanj.

SD se je na trditve Kavčiča že odzval. Več o tem tukaj. V SDS-u pa so nas napotili na izjave Janeza Janše na njegovi spletni strani, ki so povzete tukaj.


Erjavec: Gre za emotiven odziv na zadevo bulmastifi

Kaj pa o tem meni prvi mož DeSuS-a Karl Erjavec? "Niko Kavčič me je z izjavo presenetil," je povedal za MMC. Osebno se s trditvijo, da je levica v krizi, ne strinja, saj je zanj to stališče preostro, res pa po njegovih besedah drži, da zadnji dogodki kažejo na določene probleme. Očitno gre pač za emotivni odziv na zadevo bulmastifi, še meni Erjavec.

Sicer pa bi po njegovih besedah do dejanske krize prišlo, če bi se začele dogajati nenavadne stvari v državnem zboru, denimo, da bi poslanci začeli vsevprek prestopati v druge poslanske skupine. Enako velja tudi za govorice, da naj bi se iskala zamenjava za premierja. "So taka stališča", pritrjuje Erjavec, a še zmeraj se predsednika vlade postavlja v državnem zboru, "tam pa vemo, kakšna so razmerja," dodaja.

Jelinčič: Prav LDS in Zares razmišljala o menjavi Pahorja
Trditvi Nika Kavčiča pa pritrjuje Zmago Jelinčič, SNS, ki pravi, da bi "pri takih lopovščinah, ki jih vidimo pri tej politični opciji, težko rekli, da je to levica". O namigih glede menjave prvega minstra pa je odvrnil, da se to možnost preigrava že dolgo, pri čemer sta v tem v začetku sodelovala prav LDS in Zares, "zdaj pa se delajo, kot da ne vedno nič o tem".

Nekdanji predsednik meni, da afera Baričevič ni zadeva, s katero bi se ukvarjala vsa slovenska politika. "Zgodba z bulmastifi in s tem nesrečnim človekom je seveda pomembna zaradi tega sistemskega vidika, kako fukcionirajo organi, ampak to ne more biti osrednje vprašanje, s katerim se ukvraja vsa slovenska družba in vsa slovenska politika." Po Kučanovih besedah z afero Baričevič v politično sceno vnašamo stvari, ki so za reševanje gospodarskih razmer, s katerimi se Slovenija trenutno sooča, irelevantne (iz prispevka Ane A. Gajič, TV Dnevnik).

Trenutne politične razmere je za Finance komentirala tudi Spomenka Hribar, ki meni, da tako nizko moralno in politično še nismo bili. Pri tem izpostavlja zlasti orožarsko navezo in navezo dela klera RKC s politiko. Vrhunec vsega pa je po njenem zadeva Baričevič, kjer naj bi država odpovedala na vsej črti, ogovornosti pa noče prevzeti nihče. "Mafijska logika zmaguje," dodaja.


Presečnik: Obračunavanje znotraj levice

"V SLS-u ocenjujemo, da je v krizi vsa tista aktualna politika, ki je pozabila na temeljne vrednote naše slovenske družbe," odgovarja Jakob Presečnik, SLS, ki je za MMC dejal še, da smo krizi vrednot priča na vseh ravneh družbe. "To se kaže na primer v brezkompromisnem spreminjanju koncepta družine, zlorabe pravne države ter padcu etičnih in moralnih standardov najvišjih predstavnikov oblasti - ko ministri sedanje koalicije ne poznajo občutka slabe vesti in za nobeno ceno niso pripravljeni odstopiti iz objektivnih ali subjektivnih razlogov. Nekateri ministri tudi živijo v nekih svojih svetovih blagostanja, nimajo stika z realnostjo in tako sploh ne poznajo vsakdanjih, a zelo perečih problemov ljudi."

Ideje o zamenjavi sedanjega predsednika vlade pa SLS vidi kot provokacijo in obračunavanje znotraj levice, saj ustava in poslovnik DZ-ja točno določata, kako se izbira mandatarja in kako ga izvoli državni zbor, dodaja Presečnik.