V Zaresu bi že dostavljene Patrie ohranili, nadaljnjo dostavo pa preprečili s takojšnjo prekinitvijo pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
V Zaresu bi že dostavljene Patrie ohranili, nadaljnjo dostavo pa preprečili s takojšnjo prekinitvijo pogodbe. Foto: MMC RTV SLO
Cvetka Zalokar Oražem
Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Cvetke Zalokar Oražem Slovenija z napotitvijo prve skupine za urjenje v Afganistan vstopa v črno luknjo. Foto: MMC RTV SLO


Kot je na današnji tiskovni konferenci povedala vodja poslanske skupine Zares Cvetka Zalokar-Oražem, je z vložitvijo obtožnih predlogov povsem jasno, da je korupcija pri tem poslu bila, zaradi česar ni več nobenih pravnih ovir za prekinitev pogodbe.
Pri tem je še kritizirala ministrstvo za obrambo, češ da naj bi si prizadevalo zgolj obdržati posel in oborožitev za slovenske vojake, ne pa razkriti ozadja koruptivnega posla. "Ta pogodba je enostavno tako omadeževana, da bi njena realizacija pomenila farso," je menila. Do prekinitve pogodbe bi moralo priti takoj, ne pa po koncu sodnih procesov, ki bodo po njenem mnenju zagotovo dolgotrajni.

Zares z zahtevo o umiku v parlamentarni odbor
Poslanska skupina Zaresa je danes vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora državnega zbora za zunanjo politiko, ki naj bi vlado pozval, da v roku enega meseca določi datum in strategijo umika Slovenske vojske iz Afganistana. Hkrati naj bi odbor, kot predlagajo, pozval tudi k splošni razpravi o umiku iz Afganistana na naslednji seji DZ-ja.

Zalokar Oražmova in poslanec Zaresa Franco Juri sta poudarila, da z napotitvijo prve slovenske skupine za urjenje afganistanske vojske (OMLT) prihaja do bistvenih sprememb v slovenskem sodelovanju v Afganistanu, saj bodo slovenski vojaški inštruktorji prvič lahko morebiti udeleženi v bojnih aktivnostih. Poleg tega sta menila, da Slovenija z OMLT-jem vstopa "v veliko črno luknjo", saj so nove finančne obremenitve nepredvidljive, zelo verjetno pa bo treba dokupovati novo vojaško opremo kljub hudim finančnim obremenitvam proračuna.

Po njunem mnenju načrt izurjenja čim večjega števila afganistanskih vojakov, da bi potem ti zagotavljali varnost države, ne deluje.

Kritično do ministrstva za obrambo
Izrazila sta nezadovoljstvo nad odsotnostjo razprave v koaliciji na to temo, kritična pa sta bila tudi do ministrstva za obrambo, češ da zavira to razpravo in tudi ne želi sprememb zakona o obrambi, ki bi dal večjo moč parlamentu pri odločanju o sodelovanju Slovenije v mednarodnih operacijah. Po njunih besedah je v koaliciji bil dosežen dogovor, da bodo poslanci o tem razpravljali še pred dohodom prve skupine OMLT, to pa se ni zgodilo.

Prav tako po njunem mnenju ni preveč nenavadno, da v koalicijskih Zaresu in LDS-u kritizirajo politiko Morsa do Afganistana, medtem ko jo npr. podpirajo v opozicijskem SDS-u. Kot je dejal Juri, so v SDS-u "dosledni", saj so podpirali tudi politiko preventivne vojne prejšnjega ameriškega predsednika Georgea Busha, "znano pa je tudi, kdo je podpisal vilensko zjavo", ko je Slovenija podprla ameriško invazijo v Iraku.