Bodo v delu državnih tožilcev našli nepravilnosti? Foto: RTV SLO
Bodo v delu državnih tožilcev našli nepravilnosti? Foto: RTV SLO

V delo tožilcev in sodišč se je vmešavala politika.

Marino Bak
Dimitrij Kovačič, predsednik komisije DZ-ja
Komisija nima pristojnosti spreminjanja odločitev tožilcev in sodišč. Foto: RTV SLO

Priči, Marino Bak in Jože Praprotnik, naj bi zaradi slabega dela tožilstva utrpeli krajo družbenega premoženja in nista zadovoljni z njihovim delom. Oba trdita, da je v njunih primerih pri odločevanju pravosodnih organov prišlo tudi do vmešavanja politike.

Seznam prvih desetih prič so določili na seji konec junija, medtem ko preiskovancev še niso določili. Prvi dve priči, ki sta nastopili pred preiskovalno komisijo, so člani komisije izbrali na podlagi obsežne dokumentacije, ki jim jo pošiljajo občani.

Bak: Vlogo je igrala predvsem politika
Bak, lastnik slaščičarne Mignon v Potrorožu, je opisal svoj zemljiški spor s Hoteli Morje. Prepričan je, da sta tožilstvo in sodišče v njegovem primeru storila polno napak, po njegovem mnenju tudi zaradi znanstev in sorodstvenih povezav med sodniki in tožilci in vpletanja politike. O konkretnih imenih ni govoril, omenil pa je predsednika uprave Istrabenza, večinskega lastnika Hotelov Morje, Igorja Bavčarja, ki naj bi bil tesno povezan z nekdanjim direktorjem Hotelov Morje Marinom Antolovičem.

Jože Praprotnik je bil zaslišan v zvezi z zadevo Velana. Praprotnik se je trudil, da bi divje lastninjenje Velane pripeljal pred sodišče, a mu to ni uspelo, menda zaradi zdaj že nekdanjega tožilca Mirana Železnika.

Komisija ne more spreminjati odločitev
Dimitrij Kovačič, predsednik te komisije DZ-ja, ki je bila ustanovljena zato, da ugotovi dejansko stanje na državnem tožilstvu, je dejal, da komisija v vsebino in odločitev sodišč in tožilstev ne more posegati.

Poskušala pa bo ugotoviti, ali je tožilstvo v omenjenih primerih ravnalo ustrezno ali ne in ali je prihajalo do političnih odločitev. Komisija bo na prihodnji seji obravnavala tudi primer Mira Petka. Od nove generalne državne tožilke Barbare Brezigar bodo poskušali dobiti dodatna pojasnila o tem, zakaj so obravnavo zadeve tako pozno preselili iz Slovenj Gradca v Maribor.

V delo tožilcev in sodišč se je vmešavala politika.

Marino Bak