Zavod Hrastovec. Foto: BoBo
Zavod Hrastovec. Foto: BoBo

Z izbranimi izvajalci so podpisali tudi pogodbi za obnovo zunanjega baročnega stopnišča gradu Hrastovec in obnovo mostu na gradu Cmurek. Skupna vrednost naložb je nekaj več kot 5,2 milijona evrov.

Z izvedbo načrtovanih naložb bo narejen pomemben korak k zagotavljanju primernih pogojev bivanja za uporabnike zavoda, je ob podpisu pogodb poudaril direktor zavoda Hrastovec Aleksander Gungl. Gradnja nove enote v Lenartu, kjer bo prostora za 70 stanovalcev, se bo začela že v prihodnjih dneh, končana pa naj bi bila do konca prihodnjega leta. "Zgradilo se bo devet objektov, od tega sedem bivalnih objektov, v vsakem objektu bo deset postelj v eno- in dvoposteljnih sobah. Vse sobe bodo imele tudi zunanje terase, celotno območje v Lenartu bo prilagojeno za invalide," je povedal.

V gradu Hrastovec je trenutno še 90 uporabnikov. Končni cilj je, da bi jim po 75 letih bivanja v gradu uspelo preseliti vse uporabnike, grad, ki je v lasti države, pa nameniti drugim dejavnostim, tudi turističnim, pravi župan občine Lenart Janez Kramberger: "To je velik izziv tudi za lokalno skupnost. Slovenske gorice so lepe. Mi bomo zgradili kolesarske poti, ki bodo povezale te kraje in ta objekt se bo čudovito vklapljal v turistične namene."

Zavod Hrastovec ima v upravljanju tudi grad Cmurek na Tratah, kjer po izselitvi stanovalcev pred 18 leti zadnje desetletje deluje Muzej norosti. S pridobljenim denarjem bodo tudi tam izvedli najnujnejša vzdrževalna dela, napoveduje direktor Gungl. "Pridobili smo 50 tisoč evrov, kar bo zadoščalo za obnovo mostu. Brez tega se dejansko grad skoraj ne more uporabljati, saj je glavna vhodna točka."

Še 150 tisočakov bo stala obnova baročnega stopnišča na gradu Hrastovec, ki je zaradi dotrajanosti zaprto že dve desetletji.