Cukjati meni, da zbiratelji nimajo dovolj velike logistične podpore. Foto: RTV SLO
Cukjati meni, da zbiratelji nimajo dovolj velike logistične podpore. Foto: RTV SLO

Ali se strinjate, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o visokem šolstvu, ki ga je DZ sprejel 11. julija 2006?

Referendumsko vprašanje
Volilna skrinjica
Če bo zbranih dovolj podpisov, bo DZ datum referenduma določil septembra na izredni seji. Foto: RTV SLO

Podpisi se bodo zbirali od 1. do 30. avgusta. Kot je znano, je pobudnica študentka Visoke šole za upravljanje in poslovanje, Jožica Ribič, v torek v državnem zboru vložila skoraj 2.000 podpisov v podporo pobudi za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma, saj se podpisniki ne strinjajo z novelo, ki izobrazbo, pridobljeno na visokih strokovnih šolah, znižuje s sedme stopnje na šesto.

Cukjati meni, da zbiratelje podpisov čaka trdo delo, saj jim primanjkuje ustrezne infrastrukture. Poleg tega meni, da bi morali imeti tudi podporo ene večjih strank. Zbirateljem podpisov bo verjetno v breme tudi počitniški čas, ko je večina na dopustih, predvsem ciljne populacije - študentov in tistih, ki jih novela zadeva.

Bodo ujeli dopustnike?
Cukjati glede datuma zbiranja podpisov pravi, da bodo imele upravne enote tako dovolj časa, da se pripravijo, zbiratelji pa bodo ravno "ujeli" dopustnike, ki se bodo vračali z oddiha. Referendumsko vprašanje bi se sicer glasilo: Ali se strinjate, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o visokem šolstvu, ki ga je DZ sprejel 11. julija 2006?

Novela zakona o visokem šolstvu je že imela precej zanimivo pot. DZ jo je potrdil 22. junija, a je državni svet izglasoval veto. S 47 glasovi jo je DZ znova potrdil 11. julija. Še pred vetom je bila vložena tudi pobuda za zbiranje podpisov za razpis zakonodajnega referenduma, a se je izkazalo, da ni bila podprta s potrebnimi tisoč podpisi.

ŠOS podpira akcijo zbiranja podpisov
Zanimalo nas je tudi mnenje Študentske organizacije Slovenije pri zbiranju podpisov. Predstavnik za stike z javnostjo Tomo Juvan je za MMC povedal, da jasno podpirajo pobudo in da bodo študentom, ki so pobudo vložili tudi nudili strokovno podporo.

V zbiranje se bodo vključili posamezniki iz ŠOS-a, kot organizacija pa ne nameravajo sprožiti konkretne in obširne akcije zbiranja. To ne pomeni, da se distancirajo, še pravi Juvan, saj bodo pomagali, kjer bodo lahko. Glede časa zbiranja podpisov je Juvan dejal, da je Cukjati dal najbolj neugoden čas zbiranja, to je med počitnicami, kljub tej okoliščini pa ni hotel podaljšati zbiranja podpisov na 45 dni.

Oglasila se je opozicija
Oglasile so se tudi že opozicijski stranki SD in LDS. Na SD-ju pravijo, da se v zbiranje podpisov posebej organizirano ne bodo vključili, LDS pa še ni sprejel stališča, čeprav je poslanec Slavko Gaber dejal, da obžaluje odločitev, ki je bila sprejeta proti volji univerz, študentov, delodajalcev in sveta za visoko šolstvo.

Ali se strinjate, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o visokem šolstvu, ki ga je DZ sprejel 11. julija 2006?

Referendumsko vprašanje