Tudi prihodnje leto bo za mednarodne članarine namenjen podoben znesek kot letos. Foto: Bobo
Tudi prihodnje leto bo za mednarodne članarine namenjen podoben znesek kot letos. Foto: Bobo
Samuel Žbogar
Žbogar je podrobneje pojasnil strategijo plačevanja članarin mednarodnim organizacijam. Foto: MMC RTV SLO

Žbogar na pismo poslanca Franca Jurija odgovarja še, da ministrstvo svoje finančne obveznosti do vseh mendarodnih organizacij, posebej do OZN-a, jemlje resno. "Zato želim posebej izpostaviti, da je Republika Slovenija že poravnala vse svoje letošnje obveznosti do rednega proračuna OZN-a," je zapisal. Poleg tega je Slovenija v celoti poravnala svoje obveznosti za delovanje mednarodnih sodišč OZN-a, in sicer za Mednarodno kazensko sodišče za nekdanjo Jugoslavijo in za Mednarodno kazensko sodišče za Ruando.

Finančne obveznosti so po ministrovih besedah nastale tudi zaradi obnove stavbe sekretariata OZN-a v New Yorku, ki jih je doslej v celoti poravnalo 113 držav, med njimi tudi Slovenija. Letos je Slovenija tako poravnala vse svoje redne članarine za OZN, in sicer 2.137.161,49 evra, navaja Žbogar.

Neporavnani trije milijoni za mirovne operacije
Na poznejši čas pa je odloženo plačilo računov za mirovne operacije OZN-a kot tudi za preostale mednarodne članarine in prostovoljne prispevke, pojasnjuje minister. Vlada je namreč sprejela ukrep začasnega zadržanja izvrševanja državnega proračuna, s potrditvijo rebalansa državnega proračuna 10. junija pa so bila nato znižana proračunska sredstva, namenjena poravnavanju mednarodnih obveznosti, ki znašajo 3.070.000,00 evrov.

"Vse obveznosti poravnalo le 11 držav"
Minister opozarja tudi, da je doslej vse odprte obveznosti za mirovne operacije OZN-a poravnalo le 11 drugih držav članic.

Obenem bi želel dodati, da bodo v proračunu ministrstva za zunanje zadeve tudi za leto 2011 predvidoma zagotovljena sredstva za mednarodne aktivnosti v isti višini kot za letošnje leto, še pravi Žbogar.

"Natovi proračuni niso enosmerna ulica"
Na Jurijevo opozorilo, da Slovenija prispeva tudi delež v Natove proračune, je Žbogar med drugim odgovoril, da so vsi trije proračuni namenjeni razvoju in vzdrževanju skupnih zmogljivosti, zato nanje ne smemo gledati kot na izključno enosmerno ulico. Poleg tega delež Slovenije znaša le 0,2376 skupne vsote, dodaja minister.