Nataša Pirc Musar ugotavlja, da se na zbornici fizioterapevtov dogajajo nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Nataša Pirc Musar ugotavlja, da se na zbornici fizioterapevtov dogajajo nepravilnosti. Foto: MMC RTV SLO
Miro Senica
Miro Senica je prepričan o neutemeljenosti obtožb. Foto: MMC RTV SLO

Po ugotovitvah informacijske pooblaščenke Zbornica fizioterapevtov Slovenije namreč nezakonito obdeluje osebne podatke 522 posameznikov oziroma pridobiva fiktivne člane.

Kot je poročal Radio Slovenija, so bili ti fizioterapevti v registru zbornice navedeni kot njeni člani, o čemer sami niso vedeli nič. Urad pooblaščenke je zbornici, ki jo vodi Friderika Kresal, mati notranje ministrice Katarine Kresal, zastopa pa Miro Senica, že naložil brisanje osebnih podatkov. Zbornica naj bi zavajala, da vodi dva registra, članov in fizioterapevtov, inšpekcijski postopek pa je nato pokazal, da je vodila zgolj članskega. Kot meni Nataša Pirc Musar, kaže, da je šlo za zbiranje fiktivnih članov.

Pri informacijski pooblaščenki bodo v prihodnjih tednih tudi odločili, ali bo inšpekcijskemu postopku sledil tudi prekrškovni. V torek so po njihovih navedbah na vrhovno državno tožilstvo vložili kazenske ovadbe zoper tri ljudi. Kot je poročal POP TV, naj bi šlo za Frideriko Kresal ter nekdanjega in zdajšnjega ministra za zdravje Andreja Bručana in Boruta Miklavčiča. V skupini tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je zadevo prevzela, pa pravijo, da gre za kaznivi dejanji zlorabe osebnih podatkov in goljufije.

Na ministrstvu za zdravje, kot navaja radio, odločbe še ne poznajo, bodo pa glede na nova dejstva javno pooblastilo preučili.

Senica: Odločba nezakonita
V odvetniški pisarni Mira Senice pravijo, da je odločba zaradi napak v postopku nepravilna in nezakonita, ker "naša stranka ni imela pravice, da ves čas sodeluje v postopku, poleg tega pa je informacijska pooblaščenka dokazni postopek vodila na način, ki ni predpisan, predviden z zakonom".

Kot je zapisano v delni odločbi urada informacijske pooblaščenke, iz osebne prijave zoper Zbornico fizioterapevtov Slovenije (ZFS) in priloženih dokumentov izhaja, da naj bi zbornica 15. aprila 2005 v pobudi za podelitev javnega pooblastila navedla, da ima v registru zavedenih 1.168 fizioterapevtov in da je 1.130 njenih članov aktivnih fizioterapevtov.

Uradni podatek Inštituta za varovanje zdravja RS za celotno državo za aktivne fizioterapevte, zaposlene v zdravstvu, za leto 2005 pa naj bi bil 975, piše v obrazložitvi odločbe.

Podatek o tem, da naj bi imela zbornica v tem letu 111,5 odstotka vseh aktivnih fizioterapevtov v državi, po navedbah v odločbi "terja preveritev vodenja članstva ZFS-ja". Prijavitelj je, kot piše, ob prijavi tudi navedel, da naj bi bilo v letu 2005 zbranih 795 izjav aktivnih fizioterapevtov, da niso člani omenjene zbornice.