Sindikat delavcev v zdravstveni negi poudarja, da njihovi člani zagotavljajo tiste nujnosti, brez katerih zdravniki sami načeloma ne bi mogli delovati. Foto: BoBo
Sindikat delavcev v zdravstveni negi poudarja, da njihovi člani zagotavljajo tiste nujnosti, brez katerih zdravniki sami načeloma ne bi mogli delovati. Foto: BoBo
Bo dogovor s Fidesom sprožil verižno reakcijo?

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin sta v soboto parafirala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke ter aneks h kolektivni pogodbi za zdravnike in zobozdravnike. Brez sporazuma bi se sicer zdravniška stavka danes nadaljevala v zaostreni obliki.

Po parafiranju sporazuma so se oglasili v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Sloveniji, ki v svojih vrstah združuje večino medicinskih sester. Kot so zapisali, so zdaj "še toliko bolj odločeni doseči pravične in dostojne plače ter kadrovske standarde in normative, in sicer na vseh področjih, kjer so prisotni medicinske sestre in drugi zaposleni v zdravstveni negi".

Ministrici za zdravje so že decembra napovedali zahtevo po odprtju kolektivne pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi, ki je zdaj pripravljena za uskladitev z drugimi sindikati podpisniki. V njej želijo urediti razmere za dostojno delo in plačilo, ki je pri srednjih medicinskih sestrah za vse opravljeno delo in obveznosti trenutno le nekaj nad minimalno plačo. "Je to dovolj za takšno mero odgovornosti in obremenitev?! Odgovor je - nikakor ne!" so zapisali.

V sindikatu se tako ne bodo več "zadovoljili z drobtinicami, ki nam jih obljubljajo že (pre)dolgo, ampak želimo konkretne premike pri vseh odprtih vprašanjih". Zato Kolar Celarčevi sporočajo: "Prihajamo se pogajat, ob tem pa ne pozabite, da je republiški odbor sindikata še vedno preoblikovan v stavkovni odbor."

Družinski zdravniki zadržano zadovoljni
Z dogovorom so zadovoljni pri sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum. Predsednik sindikata Igor Muževič meni, da je sporazum korak v pravo smer. A ob tem je previden, ali bo sporazum sploh realiziran glede na to, da "imamo že izkušnje, ko je ministrstvo za zdravje že parafiralo dokument, pa so se potem koalicijski partnerji začeli pritoževati. Če bo sporazum realiziran, smo lahko zadovoljni."

Muževič je ob tem dejal, da imajo v Praktikumu še vedno določene zahteve, kot je denimo, da lahko v osnovnem zdravstvu vsak zdravik izbira ali bo delal v zdravstvenem domu ali kot samozaposlen.

"Zdravstvo niso samo zdravniki"
Predsednica Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije Monika Ažman pa se ob vsebini sporazuma s Fidesom sprašuje, ali kdo "razmišlja še v tej smeri, da je zdravstveni sistem sestavljen iz različnih vrst strokovnjakov. Zdravnikom priznavamo, da so nosilci zdravstvene dejavnosti. Ampak sistem lahko funkcionira samo, če deluje tako kot orkester, torej če so uigrani vsi inštrumenti. V tem trenutku ne morejo igrati samo prve violine, vsi ostali so pa pritisnjeni ob zid," je dejala.

Mladi zdravniki pa nasprotno pozdravljajo vladne in sindikalne aktivnosti, ki bodo omogočile, da bo prav vsak zaposleni vedel, na kakšen način si bo prislužil finančno spodbudo, so sporočili v nedeljo. Variabilni del plačila je po njihovem mnenju element, ki bo moral postati stalnica za vse poklicne skupine.

Bo dogovor s Fidesom sprožil verižno reakcijo?