K slabi oceni slovenskega zdravstva so prispevale tudi dolge čakalne dobe. Foto: RTV SLO
K slabi oceni slovenskega zdravstva so prispevale tudi dolge čakalne dobe. Foto: RTV SLO
Hladen tuš za zdravstvo

Lani se je Slovenija na Evropskem indeksu uporabnikov zdravstvenega varstva znašla bistveno više, na 12. mestu, po učinkovitosti smo bili celo prvi, letos pa smo deseti. Oceno države sicer sestavlja pet glavnih kazalcev: pravice in informiranost pacientov, čakalne dobe, izidi zdravljenja, radodarnost sistema in dostopnost zdravil.

Težave zaradi čakalnih dob in nedostopnosti zdravil
Po besedah Tita Albrehta z Inštituta za varovanje zdravja je rezultat povezan s tem, da še nimamo zakona o bolnikovih pravicah oziroma je ta šele v postopku sprejemanja. Boljšo oceno pa bi nam prinesla tudi možnost zavarovanja za napako v zdravljenju. Deloma so krive tudi dolge čakalne dobe, zlasti pri neakutnih operacijah na odprtem srcu in na kolkih, na katere se še zmeraj čaka dlje kot tri mesece.

Arne Bjornberg, direktor raziskav, pa je ob predstavitvi povedal, da Slovenija omogoča izredno počasen dostop do novih zdravil, saj naj bi šlo celo za sistematčen zastoj.

Prehiteli so nas tudi Estonci in Čehi
Na prvem mestu se je sicer znašel avstrijski zdravstveni sistem, sledijo Nizozemska, Francija, Švica in Nemčija. Od novih članic sta Slovenijo prehiteli tudi Estonija (12. mesto) in Češka (15. mesto).

Hladen tuš za zdravstvo