Zaplet je nastal, ker so v Združeni desnici dve ženski, ki kandidirata vsaka v dveh okrajih, šteli kot štiri kandidatke. Foto: BoBo
Zaplet je nastal, ker so v Združeni desnici dve ženski, ki kandidirata vsaka v dveh okrajih, šteli kot štiri kandidatke. Foto: BoBo
Podobna težava je tudi v kranjski volilni enoti, kjer je na kandidatni listi sedem moških in dve ženski, ki kandidirata v po dveh volilnih okrajih. Foto: BoBo
Če bo vrhovno sodišče pritrdilo volilni komisiji, bo to hud udarec za koalicijo Primca in Kanglerja. Foto: BoBo

Volilna komisija je tako v volilni enoti Novo mesto zaradi ugotovljenega premajhnega števila žensk zavrnila kandidatno listo predvolilne koalicije Kangler & Primc - Združena desnica. Zakon namreč določa, da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. To pa naj bi se pripetilo kandidatni listi Združene desnice, v kateri sta se pred volitvami združili stranka Glas za otroke in družine, ki jo kot predsednik vodi Aleš Primc, ter Nova ljudska stranka Slovenije, pri kateri je Franc Kangler predsednik programskega sveta.

Koalicija je popoldne stopila pred novinarje z besedami, da so "žrtve napada levice, pravosodja in državnih organov".

Združena desnica ni edina z zavrnjeno listo. V peti, celjski volilni enoti je premalo moških kandidirala Združena Levica in Sloga. Vrhovno sodišče je njihovo pritožbo že zavrnilo v soboto, kot nam je povedal Janko Veber, nameravajo pravico zdaj iskati na ustavnem sodišču. Predsednik Državne volilne komisije Dušan Vučko medtem poudarja, da je odločitev vrhovnega sodišča dokončna, so izvedeli novinarji TV Slovenija.


Dve kandidatki so šteli dvakrat

Kot je na novinarski konferenci povedal Primc, so se zapleti zgodili v volilnih enotah, v katerih je liste vložila stranka Glas za otroke in družine. V 6. volilni enoti Novo mesto imajo po njegovih navedbah v štirih okrajih od 11 na kandidatni listi ženske. To po njegovih besedah pomeni, da imajo 36-odstotno zastopanost žensk v okrajih, kar je več kot zakonsko predpisanih 35 odstotkov. Zato navedba volilne komisije, da je žensk premalo, ne drži, je poudaril.

A takšna matematika volilne komisije ne prepriča, saj dve kandidatki Združene desnice kandidirata v po dveh okrajih in torej ne gre za štiri različne kandidatke. Združena desnica tako kandidira sedem kandidatov in dve kandidatki, kar ne zadosti zakonsko določeni ženski kvoti, je ugotovila volilna komisija in listo zavrnila.

Tudi na Državni volilni komisiji pravijo, da je zakon jasen in da na posamezni kandidatni listi noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki od skupnega dejanskega števila kandidatk in kandidatov liste, če je denimo kandidatov 10, morajo biti razdeljeni vsaj v razmerju 6 proti 4.

Bo lista zavrnjena tudi v kranjski enoti?
Podobna težava je tudi v kranjski volilni enoti, kjer je prav tako na kandidatni listi sedem moških in dve ženski, saj ti dve tudi tam kandidirata v po dveh volilnih okrajih. V volilni enoti Kranj je med kandidatkami Metka Zevnik, ki se, če bo lista zavrnjena, tako ne bi mogla potegovati za poslanski sedež.

Po besedah Primca se spet kaže, da se levica boji volitev. "Očitno misli, da ne more zmagati, ne da bi se vmešale državne službe, pravosodje," je povedal Primc in spomnil, da se je podobno zgodilo že ob volitvah leta 2014. Po njegovih besedah v Združeni desnici niso naredili nič narobe, zato se bodo borili za pravico, da sploh kandidirajo. Od vrhovnega sodišča, ki mora o pritožbi odločiti v dveh dneh, pričakujejo, da bo potrdilo njihovo listo.

Kangler pa je pojasnil, da volilna komisija v Novem mestu ni pregledala vložene kandidatne liste in jih ni opozorila na morebitne pomanjkljivosti ter jih pozvala, da jih odpravijo. Po njegovih besedah ima njihova koalicija v celotni Sloveniji na kandidatni listi 43,55 odstotka žensk, kar pomeni, da so na državni ravni zagotovili žensko kvoto. Kot je dodal Kangler, bi moralo vrhovno sodišče odpraviti odločbo volilne komisije in ji naložiti, da koalicijo pozove k odpravi pomanjkljivosti.

Odločitev sodišča v dveh dneh
Vrhovno sodišče mora odločitev sprejeti v dveh dneh. Če bo sodišče potrdilo zavrnitev kandidatne liste, bo imela Združena desnica veliko manj možnosti za dosego volilnega praga pri štirih odstotkih glasov in preboj v parlament, saj jih v eni od osmih volilnih enot sploh ne bi bilo. Druga nevšečnost pa je, da predsednik stranke Glas za otroke in družine Primc kandidira prav v novomeški volilni enoti, okraj Trebnje, in se tako ne bi mogel potegovati za poslanski sedež.

Pritožba zaradi zavrnjene liste Združene desnice
Pritožba zaradi zavrnjene liste Združene desnice