Povprečnina je na prebivalca v državi ugotovljen primeren obseg sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin. Ta denar država plača nakaže občinam. Foto: Shutterstock
Povprečnina je na prebivalca v državi ugotovljen primeren obseg sredstev za financiranje z zakonom določenih nalog občin. Ta denar država plača nakaže občinam. Foto: Shutterstock

Združenje občin Slovenije (ZOS) se ne strinja z izračuni povprečnin ministrstva za finance za naslednji dve leti. Ministrstvu za finance je podalo predlog, da se tudi za leto 2022 občinam povprečnina z zdajšnjih 645 evrov zviša na 725,20 evra in se izplačilo poračuna izvede še v letošnjem koledarskem letu, so sporočili iz združenja.

Sorodna novica Povprečnine bodo prihodnje leto 645 evrov, v letu 2023 647 evrov

Na ZOS-u pojasnjujejo, da so podatki iz tabele, ki prikazujejo nove oziroma ukinjene občinske naloge, posredovani od ministrstev, pomanjkljivi. Po njihovem mnenju bi morali v izračun poleg podatkov ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter ministrstva za infrastrukturo vključiti še podatke ministrstva za okolje in prostor in ministrstva za kmetijstvo ter druge resorje, "ki so v preteklem letu v sprejem posredovali zakonodajo, ki je prinesla nove finančne obremenitve občinam".

Ministrstvo za finance zato prosijo, da ministrstva znova pozovejo k posredovanju podatkov o teh novih nalogah in ZOS-u posredujejo osvežen izračun povprečnih stroškov za financiranje občinskih nalog za leti 2023 in 2024.

ZOS: Treba je upoštevati inflacijo, slika je popačena

Poleg tega izračun povprečnin temelji na izračunu zadnjih štirih let, so navedli na ZOS-u. "Na združenju že vrsto let opozarjamo, da se na ta način ustvarja popačena slika in zato ponovno pozivamo k sistemski spremembi, ki bi omogočala izračun stroškov občin na dejanskih, in ne na povprečnih stroških," so zapisali. Poudarili so, da je v izračunu treba upoštevati tudi inflacijo.

Ne oporekajo pa dejstvu, da so pri izračunu stroškov za financiranje občinskih nalog za leti 2023 in 2024 povprečni stroški zmanjšani za naloge, ki jih je na podlagi zakona o finančni razbremenitvi občin prevzela država, in sicer v znesku 21,56 evra.

Ministrstvo za finance vsako leto 1. julija posreduje izračune povprečnine za naslednji dve leti. Združenje ima nato do septembra čas, da posreduje svoje predloge, nato pa stečejo pogajanja, so za Slovensko tiskovno agencijo pojasnili na ZOS-u.