Muro so pred prvim stečajem leta 2009 delavci že nameravali kupiti. Foto: BoBo
Muro so pred prvim stečajem leta 2009 delavci že nameravali kupiti. Foto: BoBo
Gibanje Zedinjena Slovenija želi kupiti Muro za 10 evrov

V ta namen so pri mariborski delavski hranilnici odprli transakcijski račun, s katerim lahko vsakdo za simboličen znesek postane lastnik deleža nekdanjega tekstilnega velikana. Stečajni upravitelj je bil tudi v drugem poskusu neuspešen pri prodaji podjetja, zato bodo pri Zedinjeni Sloveniji skušali zahtevane tri milijone evrov zbrati kar s pomočjo ljudi.

Predstavnik gibanja Andrej Šiško je ob tem dejal, da je v interesu gibanja, da družba ponovno zaživi in da v Prekmurju ostanejo delovna mesta. Obenem pa Šiško obljublja, da bodo zbrane prispevke, če ne bodo zadoščali za nakup Mure, ljudem tudi vrnili. Če bo Zedinjeni Sloveniji nakup uspel, pa bo vsakdo, ki bo denar nakazal, lastnik enakega deleža ne glede na to, ali bo nakazal več kot 10 evrov.

Stečajni upravitelj AHA Mure je odgovoril, da za tovrstni nakup ni pravnih ovir. Morebitni kupec mora namreč v zakonskem roku pred dražbo vplačati varščino in obenem dokazati, da ima dovolj denarja za nakup.

Sicer pa tovrstna ideja ni nova, saj so že pred prvim stečajem leta 2009 podoben nakup poskušali izpeljati tedanji delavci podjejta. Vendar je načrt propadel, z njim pa tudi delovna mesta. Nekdanja Murina šivilja Cvetka Sukič, ki si je že poiskala novo službo, si želi, da bi ponovno zaživelo podjetje, kjer bi delalo do tri tisoč zaposlenih. Sama pa se v Muro ne bi več vrnila.

Gibanje Zedinjena Slovenija želi kupiti Muro za 10 evrov