Sindikalna zastopnica v podjetju Mura Jolanka Horvat opozarja na pritiske, protizakonita prerazporejanja in nadure ter intenziviranje dela z odpuščanjem nekaterih ter prelaganjem dela na preostale. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Sindikalna zastopnica v podjetju Mura Jolanka Horvat opozarja na pritiske, protizakonita prerazporejanja in nadure ter intenziviranje dela z odpuščanjem nekaterih ter prelaganjem dela na preostale. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tekstilna delavka
Po trditvah sindikata je večji del zdajšnjih delavcev v panogi začel delati pri 15. ali 18. letu starosti. Foto: Sindikat tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije


Panoga tekstila in predelave usnja je bila v preteklosti eden temeljev slovenskega gospodarstva z 90.000 zaposlenimi. Danes 10.000 zaposlenih v večini prejema minimalne plače. Podvrženi so široki paleti pritiskov, pokojninska reforma pa bo pogoje za upokojitev še tako zaostrila, da bodo zaposleni v pokoju živeli skorajda človeka nevredno življenje, je zatrdil predsednik Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Jože Türkl.

Generalni sekretar sindikata Anton Rozman je za podkrepitev postregel z nekaterimi statističnimi podatki: skoraj tretjina zaposlenih ima osnovnošolsko ali še nižjo izobrazbo, do dveh tretjin pa se pride, če se všteje še tiste s srednješolsko izobrazbo. Povprečne plače danes od gospodarstva zaostajajo do 50 odstotkov, velika večina tako prejema le minimalno plačo, je dejal Rozman.
Večina z minimalno pokojnino
Vse to se bo zelo poznalo pri odmeri pokojnine, saj se bo z reformo čas odmere podaljšal na 27 let. Ker je delovna panoga izjemno intenzivna (pri tem je Rozman navajal podatke EVROFOND-a, da je Slovenija v tem pogledu najintenzivnejša v Evropski uniji), bodo delavci skorajda prisiljeni v predčasno upokojevanje, kar jih bo pripeljalo na po Rozmanovih besedah predvidenih 450 evrov mesečne pokojnine.

Hiralnice na vlaku Merkel-Sarkozy
"Zdaj zaposleni si ne bodo mogli privoščiti niti doma za upokojence. Slovenija bo lahko prva na vlaku Merklove in Sarkozyja, upokojenci pa bodo pahnjeni 100 let nazaj in si bodo zopet zaželeli, da Slovenija uvede hiralnice," je izjavil.

Več invalidnosti, bolniških, več stroškov
Glede pritiskov na zaposlene je Rozman povedal, da so v zadnjih letih podjetja povečevala svoje dobičke predvsem z odpuščanji, prerazporeditvami in posledično z intenziviranjem dela za preostale zaposlene ter protizakonitim nalaganjem nadur v količini, ki v 12 letih prinese eno dodatno leto dela. Zaradi obremenitve je med zaposlenimi nadpovprečno visok delež z nepopravljivimi okvarami mišično-kostnega sistema. Zaradi reforme se bo še povišala že tako visoka stopnja bolniških odstotnosti, invalidnosti, kar bo prihranek reforme izničilo z dodatnimi izdatki za zdravstvo, je zatrdil sindikalist.

Pozval je h glasovanju 'proti' pokojninski reformi na referendumu 5. junija.