Bistvene novosti zakona o policijskih pooblastilih so novo prisilno sredstvo elektrošoker ter več možnosti varnostnih pregledov. Foto: MMC RTV SLO/ Sabina Zonta
Bistvene novosti zakona o policijskih pooblastilih so novo prisilno sredstvo elektrošoker ter več možnosti varnostnih pregledov. Foto: MMC RTV SLO/ Sabina Zonta
false
Policisti naj bi z novimi pooblastili dobili dostop tudi do vojaških oklepnikov svarun. Foto: BoBo
Policija bo dobila nova pooblastila

Po poročanju Radia Slovenija so bistvene novosti zakona novo prisilno sredstvo elektrošoker, policistom bo danih več možnosti varnostnih pregledov, ureja se uporaba brezpilotnikov, policisti naj bi celo imeli dostop tudi do vojaških oklepnikov 8 x 8 svarun. Vlada je sicer po seji v izjavi za javnost zapisala, da bo s predlaganimi rešitvami zagotovila še večjo pravno in osebno varnost ljudi ter njihovega premoženja.

Na notranjem ministrstvu so sicer pričakovali, da bo zakon o policijskih pooblastilih na vladi že septembra. Zakon je bil deležen številnih usklajevanj in tako so svoje pripombe dale nevladne organizacije, varuh človekovih pravic in informacijska pooblaščenka.

Odškodnine zaradi tehničnih ovir
Vlada je sprejela tudi predlog novele zakona o nadzoru državne meje, ki po navedbah vlade "odpravlja podnormiranost veljavnega zakona glede postavitve začasnih tehničnih ovir in določa upravičenost do odškodnine zaradi uporabe zemljišč." Kritiki predloga novele je motilo predvsem to, da morajo lastniki zemljišč dovoliti postavitev vseh policijskih sredstev, zato je vlada tudi uvedla možnost odškodnine.

Sprejet pa je tudi predlog spremeb zakona o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah. S spremembami želi vlada v slovenski pravni red vnesti smernice EU o državni pomoči za podjetja v težavah. Spremembe prinašajo tako jasnejšo opredelitev meril po katerih se presoja ali je družba upravičena do pomoči. Nadalje naj bi spremembe prispevale tudi k večji učinkovitosti pri pripravi ustreznega programa prestrukturiranja.

Vlada ni naklonjena referendumu o Ceti in TTIP
Niso pa pri vladi naklonjeni predlaganemu posvetovalnemu referendumu o trgovskih sporazumih Ceta in TTIP. Vlada predloga ne podpira, saj meni, da sta z referendumskim vprašanjem zajeta dva različna sporazuma, ki sta tudi v različni fazi sprejemanja. "Če želi predlagatelj z referendumom zajeti tudi TTIP, bi bilo potrebno oblikovati drugačno vprašanje," so zapisali na vladi.

Vlada sicer podpria poglobljeno javno razpravo, ki bi vključila strokovne vidike in politični premislek. A ocenjuje, da večplastnost problematike predstavlja težavo za pripravo celovite podlage za odločanje na referendumu.

Zakon o tujcih bodo še dodelali
Zakon o tujcih, ki bi ob določenih pogojih uvajal ostre ukrepe, med drugim, da policija migrantom ne bi več dovolila vstopa v državo, je bil sprva uvrščen na dnevni red seje vlade. Vendar so ga v sredo umaknili z dnevnega reda in bo, kot kaže, moral počakati na nadaljnja usklajevanja in iskanja ustavno vzdržnih rešitev.

Odgovor na interpelacijo
Vlada je sprejela tudi odgovor na interpelacijo o delu vlade, ki jo je SDS vložil konec septembra v kateri vladi očita, da po polovici mandata ni uresničila svojih obljub. V 200 strani dolgem odgovoru vlada uvodoma poudarja, da ji je v prvi vrsti uspelo pridobiti nazaj našo finančno suverenost znotraj EU in Sloveniji povrniti politični, gospodarski in mednarodni ugled.

Vlada nadalje navaja, da se je v času njenega mandata povišala gospodarska rast, javnofinančni primanjkljaj je prvič po krizi padel pod tri odstotke BDP, Slovenija pa je prvič po letu 2008 ustvarila javnofinančni presežek. Nadalje vlada navaja, da se je v času njenega mandata znižala stopnja brezposelnosti pod 100 tisoč, zmanjšala zadolženost slovenskih podjetij in da se je za 4,7 odstotka zvišala donosnost družb v državni lasti.

"Čeprav je neutemeljena nas ne bo ustavila pri našem delu"
Vlada predlagateljem interpelacije tudi očita, da so v interpelaciji izpostavili podatke, ki ne držijo in da je dejansko stanje na marsikaterem področju precej boljše, kot se skuša prikazati v interpelaciji. V odgovoru so tudi zapisali, da je vladi Mira Cerarja v dveh letih uspelo to, kar si je pred časom vlada predlagateljev interpelacije zastavila kot eno osrednjih obljub.

Za preostanek mandata je vlada napovedala tudi pravičnejšo razporeditev davčnega bremena, pomoč gospodarstvu, da bo zadihalo še s polnejšimi pljuči, nadaljnje premike v smeri izgradnje drugega tira ter povečanje učinkovitosti in kakovosti delovanje pravosodnih organov.

Ministrica v petek na zagovor
Vodja SMC-jevih poslancev Simona Kustec Lipicer pa je po koalicijskem sestanku povedala, da se bo premier Miro Cerar s Kopač Mrakovo sestal predvidoma v petek, danes pa se bodo o uresničevanju zavez ob junijski interpelaciji z njo pogovarjali poslanci SMC-ja.

Ministrica se bo morala zaradi odločitve vrhovnega sodišča, da je bil odmeven primer odvzema dveh velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit, na zahtevo SDS-a že drugič zagovarjati na interpelaciji. Cerar je zadevo označil za izredno resno ter da bo treba sprejeti zelo jasna stališča.

Ministrica je zagotovila, da bo odstopila, če bo premier to zahteval. SD jo sicer še vedno podpira in pričakuje, da bo ministrici omogočeno, da dokonča svoje delo na spremembah sistema. O tem bodo spregovorili tudi na sobotni klavzuri, ko bo že znano, kaj od ministrice pričakuje premier.

"Videti moramo tudi celotno delovanje v vladi in na kakšen način smo v njej sploh zaželeni," je bil oster Han. Na vprašanje, ali čutijo v stranki kakšne pritiske, je odgovoril posredno. Po njegovih besedah se je treba držati načel in se obenem zavedati, "da živimo v realnem svetu in vse naše ideje ne morejo biti upoštevane".


Policija bo dobila nova pooblastila