Koalicija je prepričana, da predlog zakona javnemu zavodu prinaša večjo avtonomijo, opozicija pa trdi, da je nedorečen, nedodelan in neusklajen. Foto: RTV SLO
Koalicija je prepričana, da predlog zakona javnemu zavodu prinaša večjo avtonomijo, opozicija pa trdi, da je nedorečen, nedodelan in neusklajen. Foto: RTV SLO

Po prvem branju je RTV-zakon podprlo 41 poslancev, proti pa jih je bilo 33.

Predlog zakona o Radioteleviziji Slovenija si lahko prebrete tukaj.


Ministrica za kulturo Majda Širca je v uvodu ob prvi obravnavi predloga v četrtek dejala, da RTV Slovenija ostaja osrednji javni medij nacionalnega pomena - kot samostojna pravna oseba javnega prava posebnega kulturnega in nacionalnega pomena.

Vas zanima, okrog katerih točk se je vrtela četrtkova poslanska razprava o RTV-zakonu? Povzetek si lahko preberete tukaj.


Širca: Orali smo ledino
Predlog zakona po njenih besedah ohranja osnovno organizacijsko strukturo, vendar pa je velika večina ustanovnih elementov RTV Slovenija urejena drugače. Število članov sveta se bo tako spremenilo z zdajšnjih 29 na 15, medij bi po novem vodila 5-članska uprava, nadziral pa bi ga 7-članski nadzorni svet. Uslužbenci na RTV Slovenija ne bodo več javni uslužbenci, določanje višine RTV-prispevka pa ne bo več v domeni vlade, ampak se bo samodejno usklajevalo z rastjo življenjskih potrebščin. Ob tem je poudarila: "Na neki način smo orali ledino pri iskanju rešitev okostenelega, več desetletij uveljavljenega načina funkcioniranja javnih zavodov."


Največ debate okoli avtonomije zavoda
Spomnimo še, da je bilo največ polemik v četrtkovi poslanski debati glede tega, ali novi RTV-zakon javnemu zavodu prinaša več avtonomije, kot trdi koalicija, ali ne.