Predsednik SLS-a ni naklonjen predčasnim volitvam. Foto: BoBo
Predsednik SLS-a ni naklonjen predčasnim volitvam. Foto: BoBo

Predsednik SLS-a in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav je pred današnjim vladnim kolegijem sicer dejal, da vlada kljub zaostrenim razmeram deluje normalno, kljub temu pa je izrazil obžalovanje, da predsednik vlade Janez Janša do zdaj še ni potegnil nobene poteze, ki bi politično krizo razbremenila.

Sicer so v SDS-u že povedali, da so na potezi koalicijski partnerji, ki bi po njihovem mnenju morali v trenutni situaciji vložiti konstruktivno nezaupnico in predlagati novega mandatarja. Ta rešitev pa bi bila po mnenju Žerjava smiselna le, če bi jo podpirala velika večina v državnem zboru. "Konstruktivna nezaupnica z desetimi poslanskimi podpisi in nekim imenom za mandatarja je brezveze. Škoda je v državnem zboru izpostavljati nekoga, ki ne bo prejel 46 glasov," meni Žerjav.

Po njegovem mnenju bi tako bilo najboljše, če bi v trenutni sestavi koalicije poiskali novega mandatarja, kot drugo najboljšo rešitev pa Žerjav vidi možnost tehničnega mandatarja, a bo to po njegovem mnenju zelo težko izvedljivo. Dodaja pa, da so se v primeru zadostne podpore v SLS-u pripravljeni pogovarjati tudi o tej možnosti.

Čeprav po rezultatih javnomnenjskih raziskav Žerjav postaja vedno bolj priljubljen, pa zagotavlja, da si o napovedanem odhodu iz politike ne bo premislil in bo mesto predsednika stranke na marčevskem kongresu prepustil nekomu drugemu.