Če Janša po 8. marcu ne bo odstopil, bo SLS izstopil iz koalicije. Foto: BoBo
Če Janša po 8. marcu ne bo odstopil, bo SLS izstopil iz koalicije. Foto: BoBo
SDS na Twitterju
Odziv SDS-a na Twitterju. Foto: Twitter
SLS: Janša mora oditi do 8. marca

"Sprejeli smo nekaj jasnih sklepov: od Janeza Janše in Zorana Jankovića pričakujemo, da sprejmeta odgovorne odločitve. Težava je pri njiju in ne pri njunih strankah," je pojasnil. Na vprašanje, kaj so te odgovorne odločitve, je Žerjav odvrnil, da so v stranki že pri primeru Franca Kanglerja pokazali, kaj s tem mislijo.

Pričakujejo, tako Žerjav, od predsednika vlade, da v najkrajšem mogočem času predlaga novega mandatarja, ki bo omogočil izvajanje reformnih ukrepov. "V vladi bomo vztrajali do konca februarske seje DZ-ja, saj je v nastalem položaju izjemnega pomena, da sprejmemo reformo delovnopravne zakonodaje," je poudaril po seji glavnega odbora stranke.
Če Janša do konca februarske seje torej ne bo šel po zaupnico, bo koalicija ostala brez SLS-a. Če pa premier da zaupnico na glasovanje, je ne bodo podprli, je dejal.
V SLS-u so za sprejem tehnične vlade, če se bodo v koaliciji dogovorili o njej in če bo imela program, je dejal predsednik SLS-a. "Ne bomo pa dopustili, da se nam prek medijev vsiljuje različna imena," je bil odločen. Podpirajo tudi predčasne volitve, saj naj bi bile do ljudi najbolj poštene. Če bo DL sprožil konstruktivno nezaupnico s kandidatom, ki ne bo usklajen s stranko SLS, potem ga ne bodo podprli, je zatrdil.


Kaj bo s koalicijo?
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav je že v soboto napovedal, da bo glavni odbor stranke podal odgovore na vprašanje, "kako in na kakšen način postaviti osnove za vzpostavitev zaupanja v slovensko politiko". To nalogo mora namreč po prepričanju Žerjava opraviti politika sama.
Po podpori sveta SDS-a Janezu Janši in njegovi odločitvi, da zaradi poročila protikorupcijske komisije ne bo odstopil, se odpirajo vprašanja, kakšna prihodnost čaka koalicijo in vlado.

Že v četrtek se je sešel izvršni odbor SLS-a, kjer pa niso dorekli dokončne odločitve, kako naprej. Želeli so si vzeti nekaj dni za razmislek glede obstoja v koaliciji.

SLS: Janša mora oditi do 8. marca