Kako dolgo bo zdržala trenutna vladna koalicija? Foto: MMC RTV SLO
Kako dolgo bo zdržala trenutna vladna koalicija? Foto: MMC RTV SLO
SDS na Twitterju
Uradnega odgovora iz SDS-a ali kabineta premierja še ni, stranka je svoje stališče napisala le na družbeno omrežje Twitter. Foto: Twitter

Poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, ki predsednikoma največjih parlamentarnih strank očita, da nista v dovoljšni meri pojasnila izvora svojega premoženja in da v nekaterih ravnanjih obstajajo korupcijska tveganja, je dodobra razburkalo političen prostor. Vladna koalicija se maje.

V Odmevih so voditelju Slavku Bobovniku stališča svojih strank, ki so jih sprejeli na sestankih najvišjih organov, pojasnjevali Ljudmila Novak (NSi), Karl Erjavec (DeSUS), Radovan Žerjav (SLS) in Gregor Virant (DL). Vse glasnejše so omembe možnosti predčasnih volitev.

"Ni pomemben Janša, ampak prihodnost
"V NSi-ju po besedah predsednice Ljudmile Novak želijo misliti le na dobro države. "Niso pomembni posamezniki, pozivamo vse stranke, naj razmišljajo o tem, kaj je pomembno za državo. Bomo ovrgli vse pomembne reforme in začeli z novo?" se je spraševala. Za nas so predčasne volitve najslabša možnost, pravi Novakova, a dodaja, da se jih ne bojijo. "Vsak dan nam padajo bonitete, v letu dni smo storili več kot prejšnja vlada v treh." Ljudje so potrpeli ukrepe, zdaj pa naj bi spet začeli znova. Zato so v stranki sklenili, da je najbolje, če koalicija nadaljuje svoje delo. To po njenem mnenju ne pomeni, da so ovrgli poročilo KPK-ja, "a v tem trenutku ni pomemben Janez Janša, temveč prihodnost Slovenije".

"Obljubili smo spoštovanje pravne države"
Medtem pa v DeSUS-u stavijo na nove volitve, ki po besedah predsednika stranke Karla Erjavca ne bi pomenile nobene katastrofe, temveč priložnost za nov začetek. "V koalicijski pogodbi smo obljubili spoštovanje pravne države," je izpostavil, zato zahtevajo odstop predsednika vlade, ker se je pokazalo, da ne more odgovoriti na vse očitke KPK-ja. "Tudi nam gre za Slovenijo, ne moremo tolerirati, da bi najvišje javne funkcije opravljali ljudje, za katere ne vemo, ali so ravnali v skladu z zakoni, in ki ne znajo pojasniti izvora premoženja."

"Ljudje na protestih so dali jasne signale"
Podobno so sklenili tudi v glavnem odboru SLS-a. "Gre za spoštovanje institucij pravne države, ne pristanem na to, da bi poročilo KPK-ja vrgli čez ramo," je poudaril predsednik Radovan Žerjav. Zato od Janeza Janše ali SDS-a pričakuje predlog za novega mandatarja. SLS je namreč v koaliciji pripravljen delovati le do konca februarske seje parlamenta, na kateri naj bi sprejemali nov pomemben zakon za gospodarstvo. "Če se do takrat nič ne spremeni, bova z ministrom Francem Bogovičem odstopila in SLS-a ne bo več v tej vladi." Po njegovem mnenju so namreč ljudje na protestih dali jasne signale, nočejo korupcije, da hočejo obsodbo tega, kar je narobe. "Potrebujemo koalicijo z državljani, da bomo lahko normalno delali," ja še dodal.

"Na potezi je Janez Janša"
V Državljanski listi pa še vedno stojijo za ultimatom, ki so ga v soboto postavili premierju Janši - to je, da mora še ta teden odstopiti. "Težko si predstavljam, da po vsem, kaj govorimo člani koalicije, Janez Janša ne bi odstopil ali v parlament poslal glasovanje o zaupnici," pravi predsednik stranke Gregor Virant. Na potezi je torej predsednik vlade.

Erjavec, Žerjav in Novakova o stališčih strank
Kaj, če vlada pade?
Erjavec, Žerjav in Novakova o stališčih strank
Kaj, če vlada pade?