Do začetka decembra so prodali že okoli 240.000 kartic urbana. Foto: MMC RTV SLO
Do začetka decembra so prodali že okoli 240.000 kartic urbana. Foto: MMC RTV SLO

Z uvedbo kartice urbana se je namreč spremenil sistem plačevanja na mestnih avtobusih. Od septembra je mogoče plačevanje s kartico, ki poleg vožnje z javnim potniškim prometom za zdaj omogoča še plačevanje parkirnine na določenih parkomatih.

Tisti, ki imajo še vedno žetone in jih do četrtka ne bodo uspeli porabiti, imajo možnost, da jih zamenjajo, saj je mestni svet prejšnji teden odločil, da se bo na kartico urbana prištela vrednost žetonov, ki jih bo posameznik prinesel na blagajno Ljubljanskega potniškega prometa na Celovški cesti.

Na kartico največ vrednost dvajsetih žetonov
Zamenjava žetonov za dobroimetje na kartici urbana bo mogoča od predvidoma 15. januarja prihodnje leto v obdobju enega meseca. Največja vrednost, ki se bo lahko prenesla na eno kartico urbana, je vrednost dvajsetih žetonov.

Da bi bil prehod na urbano še lažji, saj je še vedno veliko takih, ki prevoz plačujejo na samem avtobusu s kovanci, pa so se na MOL-u odločili podaljšati rok, do katerega je na avtobusih mogoče plačevati z gotovino. Tudi takšna možnost plačila naj bi se sprva ukinila 31. decembra, a so se nato v začetku meseca odločili, da plačevanje z gotovino podaljšajo do 30. junija 2010. Cena vožnje še vedno ostaja en evro, prestopanje v 90-minutnem intervalu, kar omogoča karitca urbana, pa ni predvideno.

Tudi s staro mesečno vozovnico le še nekaj dni
Do 30. junija bodo v Ljubljanskem potniškem prometu znova obravnavali plačevanje z gotovino, proučili vse kazalce za in proti ter se odločili glede ukinitve ali uporabe gotovine za nedoločen čas. S koncem leta pa se izteka rok, do katerega je mogoče uprabljati stare mesečne vozovnice.

Medtem na parkomatih, kot že omenjeno, nameščajo čitalce, ki že približno dva meseca omogočajo plačevanje parkirnine z urbano. Še vedno bo parkirnino mogoče plačevati tudi z gotovino.