Blanka Žgajnar poudarja, da je odpovedal nadzor. Foto: BoBo
Blanka Žgajnar poudarja, da je odpovedal nadzor. Foto: BoBo

Za vodenje novega specializiranega tožilstva za pregon gospodarskega in organiziranega kriminala se potegujeta sedanja začasna vodja tožilstva Blanka Žgajnar in direktor nacionalnega preiskovalnega urada Harij Furlan, je za Radio Slovenija poročala Jolanda Lebar.
Novega vodjo bo imenoval državno-tožilski svet, na predlog pravosodnega ministra in po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca. Sicer pa je za slovenskimi tožilci vsekakor prelomno leto. V začetku maja so najprej dobili novega vodjo. Barbaro Brezigar je na mestu generalnega državnega tožilca zamenjal Zvonko Fišer, ki za prednostno nalogo postavlja pregon gospodarskega kriminala.
Najprej in predvsem bo to naloga specializiranega tožilstva. Pristojno je za pregon storilcev kaznivih dejanj s področja organiziranega klasičnega in gospodarskega kriminala ter korupcije. Kdo ga bo vodil? Blanka Žgajnar - začasna vodja tožilstva, ki je vodila tudi posebno skupino tožilcev, ali Harij Furlan - tudi nekdanji vodja posebne tožilske skupine.
Le v skrajni sili
Oba se zavedata, da je pričakovanje javnosti veliko. Zlasti na področju gospodarskega kriminala. Blanka Žgajnar ob tem opozarja, da bi moral biti kazenski pregon skrajno sredstvo za urejanje razmer v družbi.
»Skozi dolga leta je lahko prihajalo do nepravilnosti, ki so se kopičile ena na drugo, na koncu pa se pričakuje od policije in tožilstva, da bodo stvari, ki so se kopičile leta, celo desetletja, rešili na hitro z ustrezno kazensko sankcijo in v zadovoljstvo javnosti,« opozarja.
Prevelika moč omrežij
Tudi Harij Furlan deloma pritrjuje tistim, ki opozarjajo da je v Sloveniji odpovedal imunski sistem. »Mi se srečujemo s sistemsko korupcijo, to je problem. Problem so močna omrežja. Problem so klike, problem je ta, da obdolženci zaradi svojega ekonomskega položaja niso pred sodiščem v enakem položaju. Ker nekdo, ki je bogat, ki ima status, si lahko privošči dobro obrambo, si lahko privošči medijsko obrambo in si lahko celo privošči napade na kriminaliste in na tožilce,« izpostavlja pomanjkljivosti sistema.

Oba sta sicer prekajena tožilca. Kdo bo vodil novo 12. tožilstvo v državi, bo znano v začetku prihodnjega leta.