V Mladinski knjigi pojasnjujejo, da so z objavo zgodbe o deklici z dvema očetoma želeli zgolj pripomoči k spoznavanju različnih oblik skupnosti. Foto: Revija Ciciban
V Mladinski knjigi pojasnjujejo, da so z objavo zgodbe o deklici z dvema očetoma želeli zgolj pripomoči k spoznavanju različnih oblik skupnosti. Foto: Revija Ciciban
V reviji Ciciban po besedah Mlade Slovenije zagovorniki zakonika ravno v času referendumske kampanje z zgodbico Očka propagirajo istospolno partnersko skupnost. Foto: Revija Ciciban

"Revija Ciciban je v zadnjih petnajstih letih - tudi na pobudo številnih učiteljev ali mentorjev - objavila veliko zgodb o otrocih iz družin s takimi in drugačnimi težavami (alkohol, nasilje, slaba komunikacija med ločenimi starši …), še mnogo več pa je bilo seveda zgodb o srečnih, dobro delujočih družinah in o zadovoljnih otrocih v njih," so v sporočilu za javnost zapisali v Založbi Mladinska knjiga.

"Želeli smo pokazati, da lahko otroci živijo v različnih oblikah skupnosti"
Tudi v letošnji marčni številki so, kot trdijo, objavili pet zgodbic, ki govorijo o različnih oblikah odnosov med starši in otroki, s katerimi so želeli pokazati, da lahko otroci živijo v različnih oblikah skupnosti in da je prav, da svojih vrstnikov ne stigmatizirajo, če prihajajo iz okolij, kjer veljajo drugačna pravila kot v njihovi primarni družini. V takem kontekstu je tudi zgodba o deklici z dvema očetoma po njihovem mnenju realnost (pa naj se z njo strinjamo ali ne), saj so z njo hoteli prispevati k spoznavanju različnih oblik skupnosti, s katerimi se lahko v vsakdanjem življenju srečujejo otroci.

"V zgodbi je torej opisana vsakdanja rutina specifične skupnosti in odnosov v njej, opis pa z nobenim namigom ali trditvijo ne vsiljuje identifikacije s stališči, o katerih imajo ljudje različna prepričanja. Kot taka zgodbica v nobenem primeru ni imela namena posegati v aktualna dogajanja. Če je kdo razumel drugače, se mu iskreno opravičujemo," so sklenili.

MSi "ogorčen nad neokusno referendumsko kampanjo"
V Mladi Sloveniji, podmladku NSi-ja, so "ogorčeni nad neokusno referendumsko kampanjo, ki jo vodijo zagovorniki družinskega zakonika. Za dosego cilja - uveljavitev zakonika, ne izbirajo sredstev, saj so za to uporabili celo otroke nižjih razredov osnovne šole." V reviji Ciciban po njihovem mnenju zagovorniki zakonika ravno v času referendumske kampanje z zgodbico Očka propagirajo istospolno partnersko skupnost.

MLD: Ciciban se ne vključuje v referendumsko kampanjo
"V Mladi liberalni demokraciji ocenjujemo, da Mlada Slovenija po svoji stari navadi ustvarja dim tam, kjer ni ognja. Revije Ciciban sicer že dolgo ne prebiramo več redno, po prebranem pa smo prepričani, da se s svojimi teksti ne vključuje v referendumsko kampanjo. Različni tipi družin so in bodo obstajali in tega ne more spremeniti ne podmladek krščanskodemokratske stranke ne kdor koli drug. Predstavljanje različnih družin je za otroke verjetno zanimivo in poučno. Vedno pa obstaja možnost demoniziranja takšnih tematik oz. njihovega izkoriščanja za napad na tiste, ki družbo in njene značilnosti razumejo širše," pa so zapisali v podmladku LDS-a.