Židan svojo stranko predstavlja kot
Židan svojo stranko predstavlja kot "garant socialne države" in v koalicijo ne bo vstopil, če bo ta nameravala izvesti rešitve "v škodo ljudi". Foto: BoBo

V koalicijo bomo šli zelo dobronamerno, če bomo uskladili najpomembnejša programska izhodišča, če jih ne bomo, pa v stranki ne bo nobenih zamer.

Dejan Židan, predsednik SD-ja
Najverjetnejši novi mandatar Miro Cerar v prvem krogu koalicijskih pogajanj preverja pripravljenost petih političnih strank za sodelovanje v novi vladi. Foto: BoBo
Za Cerarja je prvi krog vzpodbuden
Kdo v vlado, kdo v opozicijo

Tokratni sestanek je bil le informativen, programski del bodo nadaljevali v torek, so sporočili po izvedbi. SD ni obremenjen s tem, ali iti v koalicijo ali opozicijo, obe rešitvi sta enako sprejemljivi, je po dogodku dejal predsednik stranke Dejan Židan.
Pojasnil je, da bi obe možnosti od stranke zahtevali veliko dela. V opoziciji bi morda lahko imeli celo več možnosti, da se ukvarjajo s strankarsko mrežo in drugimi za SD pomembnimi vprašanji, v koaliciji pa bi lažje izvajali nekatera programska izhodišča.

"V koalicijo bomo šli zelo dobronamerno, če bomo uskladili najpomembnejša programska izhodišča, če jih ne bomo, pa v stranki ne bo nobenih zamer," je še zagotovil Židan in ponovil, da bo SD konstruktiven tudi, če bo v opoziciji.
Podobnosti ...
Naštel je skupne točke: obe strani si želita uspešen boj proti korupciji in sta za pravno državo, za obe stranki je pomembna tudi stabilizacija zdravstvenega sistema.
... in razlike
Drugje je po Židanovih besedah potrebno še usklajevanje: denimo na področjih zaščite delavstva in upokojencev ter gospodarskega zagona. O privatizaciji pa je povedal, da ima SD zelo jasno stališče, s katerim bo tudi začel pogovore. Kakšen bo njihov izkupiček, pa bo po Židanovem mnenju jasno prihodnji teden.
Odločitve ne bo do predvečera
O morebitnem vstopu v koalicijo bosta odločala tudi konferenca in predsedstvo SD-ja, pri čemer Židan dokončne odločitve ne pričakuje "pred četrtkom, mogoče celo v petek zjutraj", torej na dan ustanovne seje DZ-ja.
Kompatibilnost SD-ja in NSi-ja
Tudi o resorjih se predstavniki SD-ja in SMC-ja po Židanovih besedah niso pogovarjali, saj da je pogovor o tem v času, ko se še ne ve, ali se bosta programa strank lahko uskladila, povsem nepotreben. Prav tako niso razpravljali o predsedniku DZ-ja. Na vprašanje, ali bi SD sodeloval v koaliciji z NSi-jem, pa je Židan odvrnil, da se tokrat ne išče "ideološka koalicija", se pa vendarle razlikujeta gospodarska programa obeh strank. A to je po njegovih besedah "enačba, ki jo bo pač poskušal rešiti Cerar in se bo v prihodnjih dneh pokazalo, kako oziroma ali sploh je rešljiva".

Cerar: V torek obrisi koalicije
Za Cerarja je končani prvi krog pogovorov spodbuden. To so bili informativni in spoznavni sestanki, v torek pa bo resneje: takrat se bo začelo "dokaj odkrito" pogovarjati o možnostih za koalicijo. Do takrat si bodo stranke še izmenjavale pisna gradiva, po torku pa Cerar napoveduje skupne sestanke z več strankami.
Kompromisi
Priznal je, da so med programi številne razlike. Tu se bo po njegovem mnenju pokazalo, koliko in kdo je pripravljen popuščati v dobro vseh državljanov, "do te mere, kolikor se sme, če želimo državo pripeljati iz krize". Cerar pri tem po lastnih besedah nobeni izmed strank ne daje prednosti.

Cerar še upa na "mavrično" koalicijo
Upanje v široko koalicijo po Cerarjevih besedah, ki jih je izrekel v četrtek, ostaja, čeprav vanjo ne bodo nikogar silili. "Iz razgovorov sklepam, da imajo tudi stranke, ki so danes sodelovale pri pogovorih, željo, da nekaj storijo za Slovenijo in so pripravljene prevzeti odgovornost. Ali v vladi ali zunaj nje, bo njihova odločitev," je po pogovorih dejal Cerar. Veseli pa ga tudi, da se vsi zavedajo resnosti položaja, ki terja dokončne ukrepe za izhod iz krize.

Najbolj navdušen je bil Erjavec
Po četrtkovih srečanjih je bolj kot ne jasno, da v koaliciji ne bo ZL-ja, predvsem zaradi različnih stališč glede privatizacije. Najbolj navdušen za ponovno sodelovanje v vladi pa je bil Karl Erjavec.

"Obstaja velika verjetnost, da bo DeSUS sodeloval v novi vladi, in pričakujem, da bi DeSUS-u kot drugi najmočnejši koalicijski stranki pripadlo mesto predsednika DZ-ja," je po sestanku s Cerarjem povedal predsednik stranke Karl Erjavec.

V NSi-ju od Cerarja želijo, da se opredeli do njihovega akcijskega načrta. Na tej podlagi se bodo lahko odločali o morebitnem vstopu v koalicijo, je povedala predsednica te stranke Ljudmila Novak.

Predsednica ZaAB-ja Alenka Bratušek je po prvem srečanju s Cerarjem dejala, da se o programu niso pogovarjali skoraj nič, a ocenjuje, da sta programa ZaAB in SMC najbolj združljiva.



V koalicijo bomo šli zelo dobronamerno, če bomo uskladili najpomembnejša programska izhodišča, če jih ne bomo, pa v stranki ne bo nobenih zamer.

Dejan Židan, predsednik SD-ja
Za Cerarja je prvi krog vzpodbuden
Kdo v vlado, kdo v opozicijo