Ivan Zidar se je zaradi slabega zdravja izognil rešetkam. Foto: BoBo
Ivan Zidar se je zaradi slabega zdravja izognil rešetkam. Foto: BoBo
Zidarjeva žena kupuje nepremičnine

Nič posebnega, bi lahko rekli, če ne bi bil Zidar v osebnem stečaju. Sprožil ga je stečajni upravitelj SCT-ja, ker naj bi po njegovih ocenah gradbeni baron družbo, ki jo je vodil vrsto let, oškodoval za 8,5 milijona evrov.

77-letni Zidar se je zaradi slabega zdravja izognil rešetkam, bo zdaj s pomočjo žene pretental še sodni postopek osebnega stečaja, s katerim naj bi prezadolžena fizična oseba s svojim premoženjem po zmožnosti poplačala upnike?

Zoper osebni stečaj se pritožuje
Zidarju očitajo načrtno izčrpavanje podjetja, zato od njega zahtevajo, naj vrne tri milijone evrov. Ker jih seveda sam ne bi nikoli, ga je SCT spravil v osebni stečaj. A se bankrotirani gradbeni baron zoper njega pritožuje. "Menimo, da je sodišče naredilo več procesnih napak in napačno uporabilo materialno pravo," pojasnjuje njegov odvetnik Matjaž Pajk.

In medtem ko je upokojeni Zidar tako rekoč odvisen od ZPIZ-a, njegova žena na Obali kupuje nepremičnine.

Hiša, ki si jo je prišla ogledat Vincencija Zidar, se ji je po naših informacijah zdela premajhna, zato so jo zanimale še okoliške ruševine in zemljišča.

Morda je imela v nakupnih načrtih kaj tako velikega, kot je propadajoče okostje v Fiesi - nekdanji SCT-jev počitniški dom, ki je po sporni preprodaji lastniško končal v rokah zakoncev Zidar, zdaj pa pod sodno plombo.

Očitno najbolje plačana gospodinja v državi
Od kod upokojenki Zidarjevi denar? Uradno je bila namreč vse življenje gospodinja. A očitno najbolje plačana gospodinja v državi. To je namreč mogoče razbrati iz obtožnice, ki njenemu možu in soobtoženim očita naklepno črpanje denarja z SCT-jevega računa prek slamnatih podjetij na različne račune zakoncev Zidar.

Kot so pokazali izpiski prometa, sta med letoma 2004 in 2007 samo na več deset slovenskih bančnih računov skupaj položila blizu pet milijonov evrov, pologi denarja so sovpadali z dvigi Zidarjevih pomagačev v celovški banki Hypo.

Samo Zidarjeva žena je položila skoraj milijon evrov, nakazila so se vrstila skoraj vsakodnevno, vedno po majhnih zneskih, da ne bi pritegnila pozornosti urada za pranje denarja, po enkrat pa je nakazala celo 100.000 in 300.000 evrov ter 1,5 milijona in dva milijona nekdanjih tolarjev.

In ta denar se najbrž nikoli ne bo vrnil, saj - kot kaže - Zidarja ne bo več na sodišče.

Zidarjeva žena kupuje nepremičnine