Iz dokumentov, ki jih je nedavno razkrila nevladna organizacija Greenpeace, je jasno razvidno, da se TTIP
Iz dokumentov, ki jih je nedavno razkrila nevladna organizacija Greenpeace, je jasno razvidno, da se TTIP "sklepa v interesu povečevanja dobička mednarodnih korporacij na račun krčenja socialnih pravic, prehranske varnosti, varstva okolja in varstva potrošnikov ter na račun krčenja suverenosti nacionalnih držav", je dejala poslanka ZL-ja Violeta Tomić. Foto: Reuters

V ZL-ju so kritični do čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TTIP), o katerem se pogajajo EU in ZDA. Iz dokumentov, ki jih je nedavno razkrila nevladna organizacija Greenpeace, je jasno razvidno, da se TTIP "sklepa v interesu povečevanja dobička mednarodnih korporacij na račun krčenja socialnih pravic, prehranske varnosti, varstva okolja in varstva potrošnikov ter na račun krčenja suverenosti nacionalnih držav", je dejala poslanka ZL-ja Violeta Tomić.

Iz razkritih dokumentov je po njenem mnenju razvidno, da se TTIP "veliko bolj kot z vprašanjem carin in trgovine ukvarja s poenotenjem različnih regulacij, ki urejajo vse od kmetijskih gnojil do internetnega prometa".

Eno najspornejših področij je področje kmetijstva oziroma prehrane, kjer EU uveljavlja t. i. previdnostno načelo, da so dovoljena samo živila, ki dokazano niso škodljiva. Na drugi strani v ZDA velja načelo tveganja in so prepovedana le živila, ki so dokazano škodljiva, je pojasnila Tomičeva.

Za sporazumom stojijo velike korporacije
Za pogajanji stojijo velike korporacije, je dejala Tomićeva in poudarila tudi, da se ZDA glede na razkrite dokumente o vsebini pogajanj posvetujejo z industrijo, torej s korporacijami, medtem ko javnost o vsebini ne ve praktično ničesar in nanje tudi ne more vplivati.

V ZL-ju so tudi sklicali nujno sejo odborov za zadeve EU-ja ter za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki jima predlagajo sprejetje treh sklepov. Z njimi bi vladi naložili, da od Evropske komisije zahteva razkritje celotne vsebine pogajanj in do izpolnitve tega pogoja prekine pogajanja. Poleg tega predlagajo, da se o ratifikaciji sporazuma v DZ-ju glasuje z dvotretjinsko večino, pred glasovanjem pa naj se izvede posvetovalni referendum.