V ZL-ju vlado pozivajo, naj spremembe kazenske zakonodaje sprejme čim hitreje. Foto: BoBo
V ZL-ju vlado pozivajo, naj spremembe kazenske zakonodaje sprejme čim hitreje. Foto: BoBo

Iz stranke so sporočili, da bodo zaradi kazenskega pregona štirih novinarjev danes vložili zahtevo za sklic skupne seje odbora za pravosodje ter odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo, na katerem bi bila le ena točka, in sicer kazensko preganjanje novinarjev zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov.

Na seji se nameravajo zavzeti za hitre zakonodajne spremembe, ki bi kazenske postopke, ki so že v teku, proti novinarjem naredile zanje ugodnejše, dolgoročno pa bi spremembe preprečile kazensko preganjanje novinarjev, ki razkrijejo tajne podatke, ki so v interesu javnosti.

V stranki menijo, da so novinarji Anuška Delić, Erik Valenčič, Meta Roglič in Peter Lovšin raziskovali teme, ki so v interesu javnosti. Ob tem so poudarili, da je ključna naloga medijev - biti “psi čuvaji” demokracije - v obstoječem sistemu ogrožena.
Pregon omenjenih novinarjev zanje pomeni hud poseg v avtonomijo njihovega dela in svobodo medijev. Opozorili so, da je novinarke in novinarje, ki delujejo v interesu javnosti, treba zaščititi pred kazenskim pregonom ter tudi zagotoviti zaščito anonimnosti vira. Vlado so zato pozvali, naj po hitrem postopku najde rešitve, ki bodo preprečile nadaljevanje kazenskih postopkov, ki zaradi razkritja tajnih podatkov v interesu javnosti zoper novinarje že potekajo.

ZaAB proti posegu v delo novinarjev
Da zakonodaja ne nudi pravega varstva pred neutemeljenimi posegi v pravico novinarjev do svobodnega izražanja, na svoji spletni strani ugotavljajo tudi v ZaAB-u. Po njihovem mnenju zakonodaja še vedno omogoča neposredno vmešavanje oblasti v delo medijev in novinarjev, katerih naloga je, da delijo informacije, ki so v javnem interesu.

"V tej luči primer razkritja poročil obveščevalno varnostne službe o ekstremističnih skupinah ne more in ne sme biti nad interesom in pravico javnosti, da je o tem obveščena," so še zapisali.