V Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujejo, da bodo medijske družbe novinarjem, ki tvegajo pregon, stale ob strani in jim nudile potrebno pravno pomoč. Foto: BoBo
V Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujejo, da bodo medijske družbe novinarjem, ki tvegajo pregon, stale ob strani in jim nudile potrebno pravno pomoč. Foto: BoBo
Erik Valenčič si je pozornost tožilstva prislužil z oddajo Koalicija sovraštva, v katerih razgalja tudi povezave neonacistov s politiko. Foto: MMC RTV SLO

Sindikat novinarjev Slovenije poziva k zakonski ureditvi imunitete vira in k uzakonitvi dolžnosti novinarja, da mora identiteto takega vira varovati kot poklicno skrivnost. Zakonska ureditev imunitete vira bi po predlogah sindikata veljala za vir, ki medijem posreduje informacijo v javnem interesu.

K ponovnemu pozivu je sindikat spodbudil primer novinarja Televizije Slovenija Erika Valenčiča, ki ga bo v sredo zaslišalo specializirano državno tožilstvo, ki mu očita kaznivo dejanje izdajanja tajnih podatkov.


"Serijska gonja zoper novinarje"

Kot je opozoril sindikat, je Valenčič že četrti novinar, ki je izpostavljen pregonu kazenskih organov po ovadbi Sove v podobni zadevi. Tožilstvo namreč vodi postopke še zoper novinarko Dela Anuško Delič - sojenje v njenem primeru se je začelo v začetku januarja - in novinarja Dnevnika Meto Roglič in Petra Lovšina.

Izvršni odbor sindikata nasprotuje "že skoraj serijski gonji zoper novinarje, ki so v interesu javnosti delo novinarsko korektno opravili, preganjajo pa jih zaradi izdaje (domnevno) tajnih podatkov, ki so jih javnosti po profesionalni vesti, domačem in mednarodnem poklicnem kodeksu dolžni razkriti," so poudarili.

Organi pregona ogrožajo obveščenost javnosti
Ob tem v sindikatu ugotavljajo, da takšna praksa organov pregona resno ogroža obveščenost javnosti, saj demonstrira silo nad poklicem in vsemi novinarji, neposredno pa je usmerjena tudi zoper medije, kjer novinarji delajo. V sindikatu zato pričakujejo, da bodo medijske družbe novinarjem, ki tvegajo pregon, stale ob strani in jim nudile potrebno pravno pomoč.

Vodstvo RTV SLO je pregon novinarjev danes obsodilo in pozvalo k spremembi zakonodaje, svojim novinarjem pa je in bo, tako je zapisal generalni direktor Marko Filli, v tovrstnih primerih nudilo pravno zaščito.


ČKZ: Politika in stroka naj se opredelita

Nad pregonom novinark in novinarjev so ogorčeni tudi v uredništvu Časopisa za kritiko znanosti (ČKZ). Že primer kazenskega pregona Anuške Delić je "primer enega najhujših posegov represivnih organov in države v temelje novinarskega profesionalnega dela, novinarsko avtonomijo in ustavno pravico javnosti do obveščenosti pri nas," po novih primerih predkazenskih postopkov pa ugotavljajo, "da je sezonski lov na novinarske čarovnice na široko odprt".

Tudi uredništvo ČKZ-ja poudarja, da je bilo delo preganjanih novinarjev in novinark "v maksimalnem interesu javnosti do obveščenosti". V Časopisu za kritiko znanosti pričakujejo ustavitev vseh postopkov zoper novinarje in novinarki, javno opredelitev političnega vrha in pravosodne stroke do pregona, pospešitev postopkov sprememb kazenskega zakonika ter zaščito novinarjev pri urednikih in novinarskih društvih.

Zaslišanje zaradi "Koalicije sovraštva"
Specializirano državno tožilstvo v sredo vabi Valenčiča kot osumljenca na zaslišanje, ker naj bi v oddaji Koalicija sovraštva objavil domnevno tajne podatke Sove. Osumljen je, da je storil kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov, ker naj bi v omenjenem dokumentarnem filmu z objavo dokumenta Poročilo o aktivnostih skrajnih skupin v Sloveniji razkril tajne podatke Sove.

Odločitev tožilstva, da sproži predkazenski postopek zoper Valenčiča, je v ponedeljek obsodil že upravni odbor Društva novinarjev Slovenije (DNS). DNS pripravlja konkreten predlog sprememb kazenskega zakonika, po katerih objava tajnih podatkov, ki je v javnem interesu, ne bi bila kazniva, zahtevali pa bodo tudi dekriminalizacijo vseh dejanj zoper čast in dobro ime.

V Odmevih sta primer osumljenih novinarjev in zakonodajo na tem področju pretresala odvetnik Emil Zakojnšek in generalna sekretarka Društva novinarjev Slovenije Špela Stare. Vabljeni k ogledu:

Bi morali biti novinarji bolj zaščiteni?
Bi morali biti novinarji bolj zaščiteni?