Tako kot uspešne osamosvojitve ne bi bilo brez enotnosti, je za izhod iz recesije potrebno uspešno gospodarstvo, pravi Türk. Foto: EPA
Tako kot uspešne osamosvojitve ne bi bilo brez enotnosti, je za izhod iz recesije potrebno uspešno gospodarstvo, pravi Türk. Foto: EPA

Slovesnost ob 18. obletnici odhoda zadnjega jugoslovanskega vojaka iz Slovenije je v vipavski vojašnici Janka Premrla-Vojka pripravila Zveza policijskih veteranskih društev Sever. Ob tem so postavili tudi spominsko ploščo, ki ga jo odkril predsednik Danilo Türk.

Türk je v slavnostnem nagovoru spomnil na enotnost Slovenije in Slovencev v času osamosvajanja. "In zato smo zmagali - zato, ker smo bili prepričani v svoj prav, ker se nismo delili na vaše in naše, na bolj ali manj zaslužne," je poudaril. "Uspeli smo, ker smo bili pogumni, složni in navdušeni," je dodal vipavski župan Ivan Princes.

"Danes se čutimo nemočne pred bistveno manjšimi težavami"
Kot je dejal Türk, pa se obenem danes ne moremo izogniti vprašanju, kako to, da smo takrat vse to zmogli, zdaj pa se počutimo skorajda nemočne pred bistveno manjšimi težavami.

Uspeh v vsiljeni osamosvojitveni vojni je bil v veliki meri odvisen od teritorialne obrambe, milice in vseh struktur, ki so bile vzpostavljene, je nato na kratko povzel Türk. Vse vojaške naloge so bile opravljene uspešno in v razmeroma kratkem času, zato so bile tudi naloge slovenske države in slovenske diplomacije takrat veliko lažje, kot bi lahko bile, je opozoril.

V Vipavi je delovala ena močnih tankovskih enot nekdanje jugoslovanske vojske, ki je poskušala z ustrahovanjem in z ognjeno močjo preprečiti pot slovenske osamosvojitve, in prav na severnem Primorskem so bile izbojevane nekatere odločilne zmage osamosvojitvene vojne, je dejal Türk. Z zmago si je Slovenija že zagotovila samostojnost, z izplutjem zadnjih vojakov jugoslovanske vojske iz Luke Koper pa je Slovenija dokončno postala suveren gospodar na svojem celotnem ozemlju, je v nagovoru še poudaril Türk.