Mladi znanstvenik z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je Jurca postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na kateri koli olimpijadi iz znanja. Foto: BoBo
Mladi znanstvenik z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je Jurca postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na kateri koli olimpijadi iz znanja. Foto: BoBo
Pahor podelil jabolko navdiha

Pahor je ob tej priložnosti čestital Jurci in mentorjem, ki so pripomogli k imenitnemu uspehu mladega znanstvenika. Mentorji Jurce pa so predsedniku Pahorju izročili vrtljivo zvezdno karto.

Odslej, od Aleksejeva uspeha naprej, bo vsakič, ko bo kdo od slovenskih znanstvenikov naredil izjemen znanstveni dosežek, njegovo ime na karti slavnih zvezd s pripisom, se je odzval Pahor in dejal, da mu je Jurca obljubil, da bo dodal pripis.

Jurca se je zahvalil za priznanje in poudaril, da gre za njegov uspeh zasluga tudi vsem mentorjem, ki so ga podpirali na tej poti in omogočili, da se je udeležil mednarodne olimpijade.

Prejemnik številnih priznanj
Mladi znanstvenik z novogoriške univerze je zmagal na letošnji 11. mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike. Tako je Jurca postal prvi slovenski absolutni zmagovalec na katerikoli olimpijadi iz znanja.

Na mednarodni fizikalni olimpijadi (MFO), ki se je je Jurca letos udeležil že tretjič, je osvojil zlato medaljo ter lani in predlani bronasto. Na letošnji 1. evropski fizikalni olimpijadi pa je osvojil srebrno medaljo

Na letošnji 15. mednarodni lingvistični olimpijadi je prejel posamično bronasto medaljo, slovenska ekipa pa je prejela tudi ekipno bronasto medaljo. V ekipi so poleg Jurce sodelovali še Anja Zdovc, Ana Meta Dolinar in Maja Bošnjaković.

Lani pa je skupaj z dijakoma II. gimnazije Maribor Urbanom Duhom in Lukom Govedičem osvojil zlato medaljo na evropski naravoslovni olimpijadi. Leto prej pa je na tem tekmovanju s Katjo Arh in Martino Lokar osvojil srebro. Na evropski naravoslovni olimpijadi se dijaki merijo v iskanju rešitev znanstvenih problemov s področja naravoslovja - biologije, kemije in fizike.

Potrditev uspešnega pristopa pedagogov
V uradu predsednika republike so v utemeljitvi zapisali, da Jurca ni prejel samo zlatega priznanja, ampak je bil tudi absolutni zmagovalec, saj je dosegel največ točk med vsemi tekmovalci, kar doslej ni uspelo še nobenemu Slovencu na nobeni olimpijadi znanja.

"Bleščeči rezultati Jurce so imenitna potrditev uspešnega pristopa slovenskih pedagogov. So utemeljen razlog za njihov in naš skupni ponos ter hkrati navdih za nov polet v prihodnosti," so zapisali v uradu.

Pahor podelil jabolko navdiha