Denarja za pokojnine je zmanjkalo, zato ga bo vlada zagotovila iz proračuna. Primanjkljaj bo tako še večji. Foto: Reuters
Denarja za pokojnine je zmanjkalo, zato ga bo vlada zagotovila iz proračuna. Primanjkljaj bo tako še večji. Foto: Reuters
Uroš Čufer in Alenka Bratušek
Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek in dozdajšnji finančni minister Uroš Čufer sta predstavila poročilo o izvajanju proračuna. Foto: BoBo
Luknja v proračunu se še povečuje
Za 140 milijonov evrov višji primanjkljaj

Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je po seji vlade povedala, da so pripravili poročilo o izvrševanju proračuna. Prihodki proračuna bodo tako nižji za 113 milijonov evrov, predvsem na račun neizčrpanih evropskih sredstev.

Proračunski odhodki bodo višji za 30 milijonov evrov, glavni razlog pa je prazna pokojninska blagajna - kapitalska družba bo namreč iz proračuna dobila 140 milijonov evrov. Ta denar bi morala dobiti na račun privatizacije, zdaj pa denarja ni, zato morajo sredstva za izplačilo pokojnin zagotoviti iz proračuna.

Sredstva za pokojnine bodo šla iz proračuna
"V sprejetem proračunu je bilo navedeno, da mora Kapitalska družba (Kad) Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) nameniti 190 milijonov evrov; 50 milijonov evrov skladno z zakonom, kot vsako leto, in 140 milijonov evrov iz sredstev, ki jih pridobi v privatizaciji. Ker se to ni zgodilo, je razliko država namenila iz proračuna," je povedala Bratuškova.

Na račun novega vira denarja za pokojnine se bo proračunski primanjkljaj povečal za 140 milijonov evrov in bo znašal 1,15 milijarde evrov. Vendar je Bratuškova pomirjevalno opozorila, da se bo primanjkljaj povečal le po denarnem toku, po metodologiji ESA 95 pa ne. Tudi številke, ki smo jih poslali v Bruselj, stojijo, je dodala.

Neznani vir privatizacijskih sredstev
S predvidenimi 140 milijoni evrov iz naslova privatizacije po njenih besedah niso bile mišljene konkretne kupnine, znesek je bil že predviden v proračunu. "Ko smo šli v spremembo proračuna za leto 2014, smo se zavedali, da je to lahko neznanka," je dejala.

Bratuškova je ob tem spomnila, da je bil proračun junija drugi mesec zapored v presežku. Ta je dosegel 11,2 milijona evrov, potem ko je maja znašal nekaj več kot 22,2 milijona evrov. V prvem polletju je proračun ustvaril malo manj kot 688 milijonov evrov primanjkljaja, kar je približno polovica manj kot leto prej.

Manj evropskih sredstev zaradi zamrznitve izplačil
"S črpanjem evropskih sredstev imamo probleme zaradi napak in 350 milijonov evrov denarja stoji v Bruslju. Vsak dan smo na vezi z njimi in računam, da bomo dobili del denarja v proračun," je povedala Bratuškova.

Premierka v odhodu je ob tem še poudarila, da je proračunski primanjkljaj konec junija znašal le 680 milijonov evrov, v enakem obdobju lani pa je znašal več kot 1,2 milijarde evrov.

Propadla poganja z javnim sektorjem
"Z obžalovanjem ugotavljam, da pogajanja neuspešno zaključujemo, potem ko smo bili pred volitvami pred tem, da jih uspešno zaključimo. Sindikati so zvišali pričakovanja," je še povedala Bratuškova. Sindikati so po njenih besedah postavili nasproten predlog, ki ni bil sprejemljiv za zdajšnjo vlado, saj bi bilo treba preveč zvišati plače, kar bi preveč ogrozilo stabilnost javnih financ.

Luknja v proračunu se še povečuje
Za 140 milijonov evrov višji primanjkljaj