Nova vlada, ki jo bo najverjetneje vodil Miro Cerar, se bo morala spoprijeti s številnimi gospodarskimi težavami v Sloveniji. Foto: BoBo
Nova vlada, ki jo bo najverjetneje vodil Miro Cerar, se bo morala spoprijeti s številnimi gospodarskimi težavami v Sloveniji. Foto: BoBo

Vse vlade doslej so se zaradi gospodarske stvarnosti, in ne zgolj zaradi pričakovanj Bruslja, morale ukv

arjati z vprašanji, kako zadrževati rast odhodkov ob padajočih dohodkih, kako stabilizirati banke in upravljati ter odprodajati državno premoženje.

Nobena se tudi ni izognila vprašanju reformiranja pokojninskega sistema in sprememb na trgu dela. Vsa ta vprašanja se bodo zgrnila tudi na novo vlado.

Zmagovalna stranka volitev se je znebila mlinskega kamna bančne sanacije, ki je visel okrog vratu zadnje vlade, a vseeno bo morala za dokončanje dokapitalizacij nameniti slab odstotek BDP-ja. Ena prvih nalog vlade bo sicer priprava proračunov za prihodnji dve leti.

To bo priložnost za začrtanje konsistentne politike, saj bo moralo postati jasno, kako bo vlada zadrževala in še za dodatnih nekaj deset milijonov evrov zmanjšala izdatke za javni sektor. Bo res šlo le z rezi pri materialnih stroških, kot pravi Cerar?

Stopnjeval se bo tudi pritisk zastopnikov gospodarstva po nižanju davčne obremenitve dela. Vlada bo postavljena pred vprašanje, ali oziroma komu v prid lahko omeji prispevne osnove in nato neizbežno: kako nadomestiti izpad v blagajnah - z nepremičninskim davkom?

To bo pričakovano zelo težka kombinatorika. Njen uspeh je vprašljiv. Vlado čaka tudi zadolževanje. Po naših informacijah je trenutna vlada v odhodu za drugo leto po tihem načrtovala izdajo desetletne obveznice.

To zdaj čaka novega finančnega ministra, slovenski dolg bo moral znova ponuditi tujim vlagateljem. Ti pa bodo najprej postavili vprašanje o privatizaciji. Cerar je napovedal, da bo odločitev o tem sledila nemudoma po sestavi vlade.

Po izjavah sodeč, pričakujemo odprodajo določenih, izbranih deležev državnih podjetij. Kupnina ne bi bistveno razbremenila državnih financ, bi pa tuji lastniki med drugim podjetjem omogočili pridobivanje finančnih virov zunaj Slovenije, kjer so posojila cenejša.

Upanje je, da bo Cerar Slovenijo znal gospodarsko odpreti svetu. Evropski komisiji, ki nas opozarja na korupcijo, bo gotovo všeč njegov napovedani boj proti njej. Državljani pa bi izkoreninjenje korupcije merili v zdravstvu.

Maja Derčar, Radio Slovenija