So bili otroci zlorabljeni v politične namene? Foto: MMC RTV SLO
So bili otroci zlorabljeni v politične namene? Foto: MMC RTV SLO
Dušan Merc
Po besedah Vesne Vaupotič so bili starši in tudi ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc natančno seznanjeni z potekom ankete. Foto: www.ravnatelj.si

Po besedah Igorja Kršinarja, predsednika Združenja novinarjev in publicistov (ZNP), so pri časopisu Dnevnik med četrtošolci na osnovni šoli Prule v Ljubljani izvedli anketo, v kateri so jih spraševali o tem, kdo med kandidati za ljubljanskega župana bi se najbolje znašel kot kapitan ladje. Absolutni zmagovalec je bil "Kapitan Zoki" oziroma sedanji ljubljanski župan Zoran Janković, za katerega se je nad 70 odstotkov otrok izreklo, da bi bil najboljši.

"Fantje so ga izbrali, ker je 'pogumen in pameten', dekleta pa zato, ker je "prijazen in lepo oblečen". Zokija so izbrali tudi zato, ker 'drži obljubo, saj je naredil stadion, kot je rekel'. Na drugo mesto so otroci uvrstili kandidatko Mojco Kucler Dolinar. Medtem se 'Zofka' in 'Metka' otrokom zdita prestari za vodenje ladje," so še zapisali v izjavi za javnost.

Prispevek je za neprimernega označili tudi Izvršilni odbor Aktiva novinarjev Dnevnika. Kljub dobrim namenom lahko namreč tak članek izzveni politično navijaško. Novinarji in uredniki morajo biti po besedah predsednice Aktiva posebej previdni pri člankih, kjer nastopajo Mete Roglič otroci in mladoletniki, saj "v takšnih primerih obstaja toliko večja nevarnost manipulacije, ki lahko privede do zlorabe otrok za propagandne namene". Takšen članek lahko ogrozi ugled Dnevnika kot verodostojnega časnika.

ZNP: Gre za manipulativno poizvedovanje
Po njihovem mnenju je takšno manipulativno poizvedovanje, katerega rezultati so bili nato objavljeni v Dnevniku v članku z naslovom "Kapitan Zoki osvojil srca šolarjev" nekaj dni pred lokalnimi volitvami, spominja na totalitarne čase. Kot pravijo, so se tudi takrat otroci pisno in ustno izrekali o političnih voditeljih in družbenem sistemu.

"Poleg tega je tovrstna groba manipulacija z otroki v nasprotju z novinarskim kodeksom, ki novinarjem nalaga posebno pozornost pri zbiranju informacij, poročanju in objavljanju fotografij ter prenašanju izjav o otrocih in mladoletnikih. Združenje novinarjev in publicistov poziva vse pristojne organe, da nemudoma ukrepajo in s tem preprečijo morebitno nadaljnje zlorabljanje otrok v politične namene," dodajajo.

Na prispevek " Kapitan Zoki osvoji srca šolarjev"se je odzvala tudi predsednica Komisije DZ-ja za peticije ter za človekove pravice in enake možnosti Eva Irgl. Po njenem mnenju gre za nedopustno zavestno zlorabo mladoletnih otrok v predvolilne namene ter "za eklatantne kršitve slovenske zakonodaje in evropskih konvencij in nedopustno ravnanje vpletenih v ta 'projekt'". Irglova ta pričakuje ustrezen odziv in pojasnila tako aktualne šolske oblasti s šolskim ministrom Igorjem Lukšičem na čelu, kot tudi vseh nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s področjem varovanja otrokovih pravic.

"Ostro zavračam kakršna koli podtikanja"
Vesna Vaupotič
iz Dnevnikovega uredništva dopisništev in Ljubljane je za MMC pojasnila, da je to idejo zasledila v časopisu združenja novinarjev Nemških regionalnih medijev, kjer so jo po njenih besedah opredelili kot dobro, inovativno prakso. Kot pravi, so projekt izpeljali pod enakimi pogoji kot oni, saj so se tudi v Nemčijo ankete lotevali pred volitvami, vendar v nekoliko daljšem razmiku od volitev, tako da tam ni bila anketa izvedena tik pred volitvami.

"Projekt je nastal na podlagi raziskave univerze v Lozani. Ravnatelj šole je bil natančno seznanjen s potekom ankete in je tudi priskrbel vsa potrebna dovoljenja. Tudi starši so bili natančno obveščeni. Ostro zavračam kakršna koli podtikanja, da je šlo za namembno politično akcijo, za kakršno koli vplivanje ali manipulacijo," je pojasnila.

Po njenih besedah je novinarka otroke najprej vprašala, kakšne lastnosti mora imeti kapitan ladje. Na podlagi tega so otroci izbrali fotografije kandidatov, "je pa res, da je Zoran Janković bil na obisku na tej šoli in so ga delno poznali".

Pričakovali so zmago Mojce Kucler Dolinar
"Ker je raziskava v Lausanni odkrila, da otroci izbirajo osebe na osnovi zunanjih značilnosti, smo računali, da bo zmagala Mojca Kucler Dolinar, nato pa se je izkazalo, da je delno poznavanje Jankoviča, ki se je otrokom prikupil, ker je prišel v razred, spremenilo rezultat," je povedala in dodala, da tako ostrega odziva niso pričakovali, saj v anketo naj ne bi šli s ciljem, da bi kdor koli izbiral župana, "če pa kdo kaj takega trdi, potem ne razume, za kaj je v tem projektu šlo".

Manca Košir: Otrok v te namene ne bi smeli zlorabljati
Na MMC-ju smo za mnenje povprašali tudi Manco Košir, ki je povedala, da je prispevek prebrala in da nadnaslov jasno govori o tem, da gre za lokalne volitve 2010, "torej lahko iz tega nadnaslova razberemo, da gre za promocijsko sporočilo tistega, ki je tako anketo pripravil. Otrok v te namene ne bi smeli zlorabljati, kar veleva tudi novinarski kodeks. Za zlorabo otrok je neprimeren vsak čas, ne le ta pred volitvami".