Drugi tuj jezik je letos obvezen že na 127 osnovnih šolah. Foto: BoBo
Drugi tuj jezik je letos obvezen že na 127 osnovnih šolah. Foto: BoBo
Minister Lukšič o spremembah v šolstvu
Prvi šolski dan

Prvi šolski dan si bodo zapomnili predvsem prvošolčki. Prvič je danes šolski prag prestopilo 18.142 otrok. Ministrstvo za šolstvo in šport je v sodelovanju z drugimi organizacijami že pred začetkom šolskega leta poskrbelo za preventivne akcije za varnost otrok na cestah in pozvalo voznike k večji previdnosti v okolici šol. Za varnost najmlajših bo v prvih 14 dneh skrbelo tudi okoli 1.000 prostovoljcev.

Letos prvič enotne zimske počitnice
Letošnje šolsko leto pa prinaša tudi nekaj novosti. Prva bo prišla že tretji teden v februarju, ko bodo enotedenske zimske počitnice prvič potekale hkrati za vso Slovenijo in ne več v zaporednih tednih za Ljubljano in Maribor na eni ter za preostalo Slovenijo na drugi strani.

Malice za dijake nič več brezplačne
Spreminja pa se tudi sistem subvencioniranja šolske prehrane. S sprejemom zakona o šolski prehrani se subvencije širijo tudi na osnovne šole, brezplačne malice za dijake pa so ukinjene. Tako za učence kot dijake so malice subvencionirane v višini dveh tretjin cene, pri čemer lahko socialno šibkejši zaprosijo za sofinanciranje celotne cene.

"NMS" bodo nadomestile enice
Med novostmi za dijake v poklicnih in strokovnih šolah pa je tudi ukinitev opisne ocene NMS (ne dosega minimalnih standardov), ki jo bodo nadomestile enice.

Minister Lukšič o spremembah v šolstvu
Prvi šolski dan