Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar je prepričan, da bi ustanovitev medijske zbornice kršila ustavne pravice. Foto: MMC RTV SLO/M. N.
Predsednik Združenja novinarjev in publicistov Igor Kršinar je prepričan, da bi ustanovitev medijske zbornice kršila ustavne pravice. Foto: MMC RTV SLO/M. N.

Medijska zbornica bi imela pooblastila pri odrejanju, kdo bi smel opravljati poklic novinarja in kateri mediji bi smeli delovati v Sloveniji, kar je v nasprotju z ustavno pravico do svobode izražanja, govora in tiska, je v imenu združenja zapisal njegov predsednik Igor Kršinar.

"Predlog spominja na težnjo po totalitarnih časih, ko je ozka politična skupina odločala o tem, kdo je lahko opravljal poklic novinarja in kakšne medije so lahko državljani brali, poslušali ali gledali," so še zapisali v izjavi za javnost.

Kaj je na predstavitvi 'iskal' Mitja Meršol?
Združenje moti tudi to, da jih predlagatelj Sindikat novinarjev Slovenije pred javno predstavitvijo pobude ni povprašal za mnenje. Sindikatom očitajo, da so predlog predstavljali skupja z Mitjo Meršolom, ki se "kljub vstopu v politiko še vedno javno predstavlja kot novinar, čeprav novinarski kodeks nalaga, da novinar ne sme biti aktiven v politiki". Meršol, ki je nastopil v funkciji predsednika Mednarodnega medijskega centra je namreč tudi mestni svetnik Liste Zorana Jankoviča.

Kritika leti tudi na sodelovanje z ministrstvom za kulturo, saj je za združenje "povsem nerazumljivo", da si sindikat prizadeva, da "medijsko zbornico zaukaže država z zakonom". To je po njihovem mnenju v nasprotju z zahtevami po umiku politike iz novinarstva. Prepričani so, da bi se slovensko novinarstvo z ustavnovitvijo medijske zbornice le še bolj monopoliziralo in bi se ga "naredilo še bolj odvisnega od političnega vpliva".