Branka Zobec Hrastar je potrdila, da zapušča tožilstvo. Foto: MMC RTV SLO
Branka Zobec Hrastar je potrdila, da zapušča tožilstvo. Foto: MMC RTV SLO
Patria
Zadeva Patria se seli na sodišče. Ni znano, kdo bo prevzel glavno tožilsko vlogo v sojenju. Foto: BoBo
Branka Zobec Hrastar odhaja s tožilstva

Tožilka je za časnik Večer potrdila, da resnično zapušča vrste tožilcev, ni pa želela povedati, kaj bo v prihodnosti počela. Po neuradnih informacijah naj bi v središču Ljubljane odprla odvetniško pisarno. O razlogih za odhod je za spletni portal Siol dejala: "Ne nameravam več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev."

Sočasno z novico o odhodu Zobec Hrastarjeve s tožilstva so se pojavile tudi govorice, da je službo našla v odvetniški pisarni Mirka Bandlja. Ta je za MMC dejal, da tega ne more komentirati in dodal: "S to žensko nisem še nikoli govoril."

Zobec Hrastarjeva naj bi namero, da zapušča tožilstvo, Zvonko Fišerju, generalnemu državnemu tožilcu, ki je funkcijo prevzel po izteku mandata Barbare Brezigar, sporočila že konec junija, odšla pa naj bi konec avgusta. To naj bi pomenilo, da je, potem ko je skoraj tri leta usmerjala preiskavo o domnevno negospodarnem nakupu vojaških oklepnikov patria, ne bo na septembrski prvi obravnavi v sojenju Janezu Janši, predsedniku SDS-a, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Naštetim obtožnica očita domnevno koruptivne posle pri državnem nakupu osemkolesnikov.

Tožilstvo z odstopom še ni seznanjeno
Minister za pravosodje Aleš Zalar z odstopom tožilke še ni seznanjen. Tudi z državnega tožilstva so sporočili, da odstopne izjave Branke Zobec Hrastar še niso prejeli. Dodajajo, da gre za njeno osebno odločitev, ki je ne morejo komentirati. Vsi spisi, ki jih je tožilka imela v delu, bodo dodeljeni drugim državnim tožilcem skladno s tožilskimi predpisi, so zapisali v izjavi za javnost.

Tožilka ovadila Janšo, Janša ovadil tožilko
Spomnimo. Branka Zobec Hrastar je po letih usmerjanja preiskave v zadevi Patria pripravila obtožnico, ki domnevno vpletenim, med katerimi je tudi Janez Janša, očita domnevno korupcijo v poslu s Patrio. Prvak SDS-a je pred tedni zoper tožilko vložil ovadbo, v kateri ji očita zlorabo položaja, in jo, da bi zadevo Patria spravila na sodišče, obtožuje ponarejanja listin.

Ne tožilski vrh ne novi generalni tožilec Zvonko Fišer obtožb na račun Zobec Hrastarjeve nista komentirala. Prav tako se, potem ko je Janez Janša lani avgusta vloženo obtožnico označil za gnusno zlorabo tožilske funkcije, ni oglasila takratna generalna državna tožilka Barbara Brezigar, piše Večer. Dejala je le, da preprečuje posege politike v delo tožilstva, ni pa se odzvala na konkretne očitke. Branka Zobec Hrastar je Janševe očitke zavrnila in dejala, da so neresnične in zlonamerne.

SDS: V normalnih razmerah bi bil obtožni predlog zoper nekdanjega premierja največji izziv kariere
Stranka SDS se je sicer na napoved odhoda tožilke na Twitterju odzvala z zapisom: "Trdni dokazi v zgodbi Patria: tožilka Branka Zobec Hrastar po sodnih počitnicah menda zapušča tožilstvo." V sporočilu za javnost pa so v stranki še zapisali, da se odhod Zobec Hrastarjeve med odvetnike dogaja v času, ko ima v rokah enega največjih primerov v svoji karieri, obtožni predlog zoper nekdanjega predsednika vlade. V normalnih razmerah, menijo v SDS-u, bi bil to največji strokovni izziv vsakega tožilca, uspešno dokončanje primera pa največja referenca v karieri.

Ob tem se "poraja logičen pomislek, ali tožilki za navedeno ni mar ali pa je njen odhod povezan z nezanikano ugotovitvijo, da je v obtožnem predlogu eden ključnih dokazov, ki pomembno sesuva začeten konstrukt, neresnično povzet".

Erjavec in Gutman oproščena
Tožilka je vodila še eno sojenje v zadevi Patria. Gre za tožbo proti Karlu Erjavcu (obrambni minister v Janševi vladi) in Albinu Gutmanu (takrat načelnik generalštaba Slovenske vojske), ki jima je obtožnica očitala nevestno delo v službi. Oba sta bila letos oproščena.

Branka Zobec Hrastar odhaja s tožilstva