Janša je kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo vložil 13. junija letos. Prvak SDS-a je višji državni tožilki očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Foto: MMC RTV SLO
Janša je kazensko ovadbo zoper Zobec Hrastarjevo vložil 13. junija letos. Prvak SDS-a je višji državni tožilki očital zlorabo položaja in ponarejanje listin v primeru Patria. Foto: MMC RTV SLO
Franci Matoz, Janez Janša
Janšev odvetnik Franci Matoz je junija ob predstavitvi ovadbe zoper tožilko dejal, da je iz kazenske ovadbe, ki je bila priložena ovadbi zoper Janšo, razvidno, da so kriminalisti korektno povzeli vsebino elektronskega sporočila in da ga je Marija Črnkovič poslala le svojemu možu, Zobec Hrastarjeva pa naj bi si pri tem izmislila, da je bilo sporočilo poslano Riedlu. Foto: BoBo

Janšev odvetnik Franci Matoz je dejal, da uradno z odločitvijo tožilstva še ni bil seznanjen. Kot je dejal, pa nad odločitvijo ni presenečen, saj "očitno pri nas velja načelo, da vrana vrani ne izkljuje oči".

Napovedal je še, da bodo v vsakem primeru nadaljevali pregon zoper tožilko in vložili obtožni predlog kot subsidiarni tožilci. V SDS-u zadeve ne komentirajo.

Janša ovadbo vložil 13. junija
Kot je znano, je Janša kazensko ovadbo zoper tožilko vložil 13. junija letos. Matoz je ob predstavitvi ovadbe zatrdil, da obstaja utemeljen sum, da je Zobec Hrastarjeva storila kaznivo dejanje zlorabe položaja s tem, da je ponaredila obtožni predlog v zadevi Patria, v katerega je zapisala lažno vsebino.

Matoz je pojasnil, da je Branka Zobec Hrastar obtožni predlog vložila na podlagi elektronskega sporočila, ki naj bi ga Marija Črnkovič v imenu svojega moža Ivana Črnkoviča, direktorja Rotisa, 8. septembra 2005 poslala avstrijskemu posredniku Hansu Wolfgangu Riedlu. Iz sporočila naj bi bilo razvidno, da je treba odločitev o sodelovanju podjetij Patria in Rotis uskladiti še s predsednikom vlade, torej Janšo, šele po njegovi pozitivni odločitvi pa bi lahko bili sprejeti nadaljnji koraki.

"Obstaja utemeljeni sum, da je Zobec Hrastarjeva ponaredila obtožni predlog"
Matoz je zatrdil, da je Marija Črnkovič poslala sporočilo le svojemu možu in da ni bilo nikoli poslano Riedlu, kar je, kot pravi, razvidno iz uradnega zaznamka o pregledu Črnkovičevega računalnika, ki ga je opravila policija. Na podlagi tega trdi, da obstaja utemeljen sum, da je tožilka obtožni predlog ponaredila in da je edini in ključen dokaz v obtožnem predlogu izmišljen in prirejen za potrebe postopka. Prepričan je, da je tožilka to storila namenoma in da so bile pri tem hudo kršene pravice Janeza Janše.

Zobec Hrastarjeva je namreč avgusta lani vložila obtožne predloge proti Janši, Jožetu Zagožnu, Walterju Wolfu, Ivanu Črnkoviču in Antonu Krkoviču. Tožilstvo je Janši sprva očitalo poskus sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, nato pa kaznivo dejanje prekvalificiralo v sprejemanje daril. Sojenje v zadevi Patria se bo predvidoma začelo jeseni.

Avstrijsko tožilstvo vložilo obtožnico
Sicer pa je avstrijsko tožilstvo v zadevi Patria vložilo obtožnico zoper pet osumljencev, prva na seznamu sta Riedl in Wolf. Obema očitajo vpletenost v podkupovanje, Riedl pa naj bi v Slovenijo osebno prinesel 900.000 evrov za stranko SDS in jih izročil Jožetu Zagožnu. V SDS-u so na to odgovorili, da ni bil iz stranke nihče pooblaščen za dogovore v zvezi s Patrio.

Nedavno pa je Zobec Hrastarjeva napovedala, da po sodnih počitnicah zapušča tožilske vrste. Kot je pojasnila, ne namerava več delati na takšni funkciji v državi, ki ne more ali noče zaščititi svojih funkcionarjev.