Zoran Janković kljub poročilu KPK-ja v svoji stranki še vedno uživa podporo. Foto: BoBo
Zoran Janković kljub poročilu KPK-ja v svoji stranki še vedno uživa podporo. Foto: BoBo
Svet stranke PS soglasno podprl Jankovića
Janković zavrača vse očitke KPK-ja
Janković o očitkih, v stranki naj bi bilo napeto
Jankoviću naj bi svetovali odstop

Janković, ki je sicer že popoldne pojasnil, da ne namerava odstopiti, je odločitve vesel. "Izjemno sem vesel, da imam zaupanje. Vir mojega premoženja je znan, to ugotavlja tudi KPK," je dejal prvak PS-ja.

Svet stranke je po besedah vodje poslanske skupine PS-ja Janija Möderndorferja zavrnil odločanje o Jankovićevem položaju na čelu stranke po daljši razpravi, s čemer mu je nesporno pokazal podporo.

Prav tako so člani sveta s tem dali vedeti, da poročilo protikorupcijske komisije ne obravnava nobenih kaznivih dejanj, temveč govori o prekršku, je pojasnil Möderndorfer. Zadeva tako po njegovih besedah ni končana, komisija bo nadaljevala s tem postopkom ter "bo možno dokazati, da so trditve lahko tudi drugačne, kot jih ugotavlja".

Sobotni kongres stranke PS bo
Svet stranke je sicer potrdil tudi dnevni red, datum in uro sobotnega kongresa, ki bo v Ljubljani - s tem so opravili vse postopke, ki jih mora svet stranke pred kongresom.

Po Jankovićevem mnenju je najbolj pomembno, da so se odločili nadaljevati s kongresom, saj je temeljna listina stranke "izjemno dobra in je lahko rešitev za našo državo", v soboto bodo o tem gradivu poglobljeno razpravljali. Na kongresu bodo sicer razpravljali tudi o gradivu, v katerem stranka zagovarja pravno državo. "Tudi jaz jo zagovarjam. Naj pravna država opravi svoje delo in dopusti možnost, da se nekdo brani. Da imam tudi jaz človekove pravice. Ali bom moral iti k varuhu človekovih pravic," je bil oster Janković.

Janković je sicer potrdil informacije, da vodje evropskih socialistov Hannesa Swobode ne bo na sobotni kongres PS-ja, kot je bilo napovedano. Tudi zato so danes ustavili odločanje stranke, v katero evropsko strankarsko skupino se bodo priključili.

Möderndorfer ne bi nasprotoval
Še pred sejo stranke so se odzvali tudi nekateri poslanci Pozitivne Slovenije. Vodja poslanske skupine PS-ja Jani Möderndorfer je pred svetom stranke na vprašanje, ali bi sprejel Jankovićev odstop, če ga bo ponudil, odgovoril: "Ko nekdo sam nekaj ponudi, mu več ne nasprotujem, ker se je verjetno nekaj odločil. A najprej moramo počakati na njegove besede".

Poslanka Maša Kociper Jankoviću še zaupa - po njenih besedah si Janković "zasluži, da na sodišču dokaže svojo nedolžnost in opere svoje ime", in dodala: "Glede na to, da se v političnem prostoru žal stvari zlorabljajo za politične diskreditacije, mora imeti človek pravico dokazati svojo nedolžnost." Na vprašanje, ali torej po njenem mnenju ni treba niti, da odstopi Janša, pa je odvrnila, da bi on moral odstopiti iz številnih drugih razlogov.

Če Jankoviću dokažejo, da vir njegovega premoženja ni pravilno pridobljen, je to resna zadeva, pa meni poslanec Gašpar Gašpar Mišič, vendar opozarja na previdnost z odločitvami ob očitkih komisije. Sicer pa tudi on ugiba o očitkih komisije in možnih povezavah, pri čemer je spomnil, da je soproga predsednika protikorupcijske komisije Janševa odvetnica. "Očitno gre za manever nad dvema največjima političnima akterjema v državi, nekdo ima neke interese," meni poslanec Mišič.

Janković pred novinarji: "Nisem kriv!"
Prvak Pozitivne Slovenije in ljubljanski župan Zoran Janković je že popoldne na tiskovni konferenci zavrnil vse očitke protikorupcijske komisije. Dejal je, da je poslovanje MOL-a transparentno in da ima vse dokumente.

Janković je povedal, da je poročilo dobil v torek ob 12-tih in ga ponoči prebiral. "Vse očitke zavračam in s komisijo sem korektno sodeloval," je dejal Janković in ob tem pojasnil, da ima vseskozi le en tekoči račun pri Banki Koper in tako se lahko preveri vse njegove transakcije. "Moje premoženje se ni povečevalo, takšno je kot sem ga imel ob prijavi 2006", je tudi pojasnil Janković. Dodal je, da je bil v to premoženje vključen tudi kredit Electi in ta terjatev mu je bila skozi leta vrnjena.

"Vse je bilo vračilo kredita Electi, terjatev je bila poplačana, in v tem ne vidim težav. Zakaj bi prijavljal povečanje premoženja, če se to ni povečalo," je razložil Janković. Ob tem je dodal, da še ne ve, kako naj opere sebe madeža očitkov korupcijskih tveganj in kako naj dokaže, da ima prav. Izrazil je tudi upanje, da bo v preiskavi, ki poteka proti njemu in v okviru katere so bile izvedene tudi hišne preiskave, lahko dokazal svojo nedolžnost.

Premoženje se je celo zmanjšalo
Kar se tiče očitkov protikorupcijske komisije (KPK) glede nekaterih zamud pri prijavi premoženja, je Janković povedal, da jih je naknadno prijavil. Po njegovi razlagi je KPK potrebno sporočiti vsako spremembo premoženja. Vendar, ker se to ni zgodilo oziroma se je premoženje celo zmanjšalo, saj je z vrnjenim kreditom kupil delnice Krke in Luke Koper in pri tem izgubil od 40 do 90 odstotkov vloženih sredstev, pa mu tega po njegovi razlagi, tega ni bilo potrebno storiti.

"Očitki so preveč pavšalni in so me postavili v neko zgodbo, ki mi ni po godu in se slabo počutim," je ljubljanski župan pozval KPK, naj se opredeli, kje je bila korupcija in kaj je sploh korupcija. "Niti evro z MOL ni prišel na račun Zorana Jankovića," je še pojasnil in dodal, da ima vse potrebno dokumentacijo, da to dokaže. »Po vsem tem, kar je bilo objavljeno, ne želim biti, nisem, nočem in ne bom kriminalec,« je še dejal Janković in dodal, da preverja, kaj lahko sploh naredi glede ugovora na poročilo komisije.

Mojca Pašek Šetinc je za TV Slovenija sicer poročala še, da so v Pozitivni Sloveniji včeraj dobili tudi neformalen telefonski klic Gregorja Viranta o možnosti tehnične vlade. Dejali so, da bodo o tem odločali po kongresu stranke, ki bo v soboto.

Svet stranke PS soglasno podprl Jankovića
Janković zavrača vse očitke KPK-ja
Janković o očitkih, v stranki naj bi bilo napeto
Jankoviću naj bi svetovali odstop