Petrovič je že ob izbruhu afere Koprivnikar napovedal, da bo svoj mandat vezal na glasovanje na izrednem kongresu. Foto: BoBo
Petrovič je že ob izbruhu afere Koprivnikar napovedal, da bo svoj mandat vezal na glasovanje na izrednem kongresu. Foto: BoBo
Bo Petrovič še predsednik sindikata?

Člani sindikata so na izrednem kongresu, ki je večinoma potekal za zaprtimi vrati, izrekli zaupnico dosedanjemu predsedniku. Kongresa se je sicer udeležilo 308 članov sindikata z vseh osmih policijskih uprav, kar je rekordna udeležba. Petroviču so na tajnem glasovanju izrekli 96-odstotno podporo.

Petrovič je ob izbruhu afere Koprivnikar, zaradi katere je pet policistov, med njimi tudi sam, dobilo izredno odpoved zaposlitve, napovedal, da bo svoj mandat vezal na glasovanje na izrednem kongresu.

Predsednik SPS-ja je prepričan, da so odpovedi nezakonite, zato so odpuščeni policisti že vložili pritožbe. Vodstvo bo dodatna pojasnila o dogodku podalo še na kongresu, širše članstvo pa bo seznanilo s pogajanji, ki potekajo že od začetka stavke, 18. novembra lani. Tako SPS kot Policijski sindikat Slovenije ves čas stavke opozarjata, da se glavnina njihovih zahtev nanaša na neuresničene zaveze iz preteklih sporazumov.

V SPS-ju so ob tem zapisali, da je kongres na podlagi preučenih dejstev in okoliščin ocenil, da niti sindikat niti njegovi vodilni niso storili očitanih dejanj. "Verjamemo v delovanje pravne države, zato smo prepričani, da bodo vpleteni funkcionarji v nadaljnjih postopkih dokazali svojo nedolžnost," je ob tem dejal sekretar sindikata Kristjan Mlekuš in obenem dodal, da je zgodba o cestni kontroli ministra za javno upravo za sindikat zaključena.

Petrovič je po glasovanju dejal, da je visoka podpora, ki mu jo je namenil sindikat, rezultat preteklega dela in dosežkov. Obenem je to tudi zaveza vodstvu sindikata za nadaljnje reševanje vprašanj, ki zadevajo pravice zaposlenih. Petrovič je glede trenutnih pogajanj z vlado optimističen, saj meni, da je vladna stran v zadnjih dneh pokazala več interesa za sklenitev dogovora.

Bo Petrovič še predsednik sindikata?