Poslanci so med drugim razpravljali tudi o o predlogu novele stečajnega zakona. Foto: BoBo
Poslanci so med drugim razpravljali tudi o o predlogu novele stečajnega zakona. Foto: BoBo

DZ je na današnji seji obravnaval vladno novelo zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja. Novela bi odpravila težave, ki jih imajo pri pridobivanju odškodnin tisti, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji. Slovenski državni holding (SDH) odškodnine namreč izplačuje na podlagi rezidentstva oziroma davčne številke, ki pa jo bivajoči v tujini nimajo.

Zato predlagana novela po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje kot pogoj črta davčno številko in jo nadomešča z ustrezno identifikacijsko številko iz države, kjer ima upravičenec stalno prebivališče.

Kot kaže, se noveli obeta podpora, saj jo podpirajo v večini poslanskih skupin z izjemo ZL-ja, kjer menijo, da gre za revidiranje zgodovine.

SDS-ov predlog brez zadostne podpore
Poslanci so obravnavali tudi predlog novele stečajnega zakona, ki ga je predlagal SDS, ki pa na seji zaradi torkove preiskave ne sodeluje. SDS je v dopolnitvi sicer predlagal dopolnitev načel enake obravnave upnikov, ukinitev poenostavljene prisilne poravnave, sprejem varovalk v primeru osebnega stečaja, prenos disciplinske odgovornosti upraviteljev in sankcioniranje z zbornice upraviteljev na pravosodno ministrstvo. Podporo so mu napovedali zgolj nepovezani poslanci, drugi menijo, da je treba regulacijo področja spremeniti previdno in na podlagi argumentov.

Kot je povedala državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tina Brecelj, se vlada z nekaterimi cilji SDS-a strinja, vendar se ne strinja z načini, kako jih doseči. V NSi-ju so prepričani, da je treba zakon pripraviti na popolnoma novih temeljih, ZL pa bi podprl tak zakon, ki bi preprečil agonijo delavcev in neizplačane plače obravnaval kot prednostno terjatev. "Ne potrebujemo hitrih sprememb, ki bi povzročile dodatne zaplete," je opozorila Jasna Murgel iz SMC-ja. Poslanka DeSUS-a Marjana Kotnik Poropat je dodala, da spremembe ne smejo temeljiti na pavšalnih ocenah. Po oceni SD-ja pa je treba zagotoviti takšne pogoje, ki bodo omogočili hitro in sistemsko prestrukturiranje podjetij.

Vprašanje financiranja zasebnih osnovnih šol znova zaposluje poslance
Poslance pa še čaka obravnava novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki jo je predlagal SDS. V skladu z ustavno odločbo bi določili, da država javne programe v zasebnih osnovnih šolah financira v celoti. Trenutno jih financira zgolj v vrednosti 85 odstotkov, kar pa je v neskladju z ustavo, so pred letom dni odločili ustavni sodniki. DZ-ju pa so naročili, naj ugotovljeno neustavnost odpravi do devetega januarja prihodnje leto.

Kot poudarjajo predlagatelji, je novela potrebna, ker šolskemu ministrstvu do zdaj ni uspelo pripraviti zahtevanih sprememb zakona. Vendar koalicija danes najverjetneje ne bo podprla novele, saj je vlada pred kratkim napovedala, da bo neskladje reševala v okviru celovite ureditve ustanavljanja zasebnih šol, ki naj bi bila sprejeta do sredine prihodnjega leta.