Ministrstvo za zunanje zadeve varčuje. Foto: Bobo
Ministrstvo za zunanje zadeve varčuje. Foto: Bobo
Selitev slovenskega veleposlaništva v Bruslju

Prostore, v katerih je bilo do zdaj veleposlaništvo, ki poleg Belgije pokriva tudi Luksemburg, je Slovenija najemala, zgradba stalnega predstavništva pa je v njeni lasti, je za Radio Slovenija poročala Meta Dragolič.

Letno bodo privarčevali 70.000 evrov
Po besedah slovenske veleposlanice v Belgiji in Luksemburgu Anite Pipan bo ta ukrep Republiki Sloveniji letno prihranil približno 70.000 evrov. "Za naše delo pa to konkretno pomeni, da se preselimo na drugo lokacijo, vsebina našega dela pa ostaja enaka," je pojasnila. Pri selitvi se tudi niso mogli izogniti nekaterim posebnim ukrepom. "Selitev zaupnih dokumentov bodisi v papirnati ali elektronski obliki je podprta z ustreznimi varnostnimi ukrepe, ki pa so zaupne narave," je pojasnila.

Veleposlaništvo predvsem skrbi za gospodarske interese Slovenije in išče partnerje za slovenska podjetja. Ker se je število osebja že zmanjšalo le na dva diplomata, bodo ekonomskega svetovalca skupaj z veleposlaništvom na Nizozemskem najeli po pogodbi kot lokalno osebje.

Varčevanje se na stalnem predstavništvu manj pozna
Razen zdaj skupnih prostorov pa delo veleposlaništva z delom stalnega predstavništva nima prav veliko skupnega, pravi stalni predstavnik pri EU-ju Rado Genorio. Tudi sam se sicer posveča predvsem denarju - pripravam na pogajanja o evropski finančni perspektivi do leta 2020.

"Slovenija si bo prizadevala, da bo vsaj še eno proračunsko obdobje, kot je bila do zdaj, prejemnica evropskih sredstev," pravi in dodaja, da se na predstavništvu zmanjševanje stroškov manj pozna.

Selitev slovenskega veleposlaništva v Bruslju