Novi zakon ima vrsto pomanjkljivosti, meni Zver. Foto: MMC RTV SLO
Novi zakon ima vrsto pomanjkljivosti, meni Zver. Foto: MMC RTV SLO

Novinarjem grozi, da bodo izgubili status javnih uslužbencev, obstaja pa tudi velika verjetnost, "da se jih bo novo vodstvo skupaj z nekaterimi njihovimi uredniki zlahka znebilo", pravi Zver. Novi zakon, tako poslanec, omogoča novo politizacijo, ki pa ne temelji na demokratičnih, ampak na korporativističnih temeljih. Zato je bil prejšnji zakon veliko bolj naklonjen medijski pluralnosti, je prepričan.

Kot je v iniciativi še zapisal Milan Zver, so slovenski mediji večinoma levo orientirani in v lasti stare nomenklature, poročila pa kažejo na upadanje medijske svobode pri nas v zadnjih dveh letih. Pri tem je RTV Slovenija deloma predstavljala izjemo, je prepričan. A skladno z novim zakonom bo RTV po Zverovih navedbah funkcioniral kot privatno podjetje, in čeprav je lastnik RTV-ja slovenska država, bodo imeli zaposleni po novem nejasen status, ki ne bo več javen.

"Za civilno družbo se lahko skriva levica"
In medtem ko je bil svet RTV-ja v preteklosti večinoma imenovan s strani parlamenta in je tako pač odražal slovensko politično sliko, bo z manj člani tudi manj pluralen, za domnevnimi zastopniki civilne družbe pa bi se lahko skrivali podporniki levice, trdi poslanec.

Iniciativo sta podprla tudi druga dva slovenska poslanca Evropske ljudske stranke (EPP) Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle. Podprlo jo je tudi več evropskih poslancev iz drugih držav članic, med njimi Lazslo Tokes, podpredsednik Evropskega parlamenta.