Vrtovec:
Vrtovec: "Novi zakon pomeni komercializacijo RTV-ja." Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

.

Menijo, da je statusno preoblikovanje nevarno, ne samo zaradi avtonomije RTV-ja, ampak tudi zaradi zaposlenih, saj z novim zakonom delavci ne bodo več javni uslužbenci, kar pomeni težave z uskladitvijo njihovih plač v javnem sektorju kot tudi s pokojninskim skladom, saj imajo delavci RTV-ja zaprt pokojninski sklad, in so že zaradi tega izjema v javnem sektorju.

"Avtonomija RTV-ja onemogočena"
Sporno se jim zdi tudi imenovanje programskega sveta. Kot je dejal predsednik MSI-ja Jernej Vrtovec, si leva politična opcija želi, skozi lažne civilne družbe zagotoviti in obdržati vpliv na RTV in zato je možnost, da predsednik sveta RTV ponovno postane nekdanji predsednik ZLSD-ja, predhodnice SD-ja, Janez Kocjančič.

Politični vpliv, ki ga z novim zakonom poskuša doseči Zares in preostale levo usmerjene stranke, naj bi po mnenju podmladkov slabil avtonomijo RTV-ja in objektivnost poročanja, saj naj bi bilo ideološko prepričanje predlagateljev zakona, ob kapitalu, glavni motiv za spremembo zakona.

Klement Perko (SDM) je prepričan, da lahko kakovostnejši program prinesejo le dobro vodstvo RTV-ja, raziskovalno novinarstvo in uravnoteženo poročanje, in ne novi zakon, kot to trdi Majda Širca. So pa v SDM-ju mnenja, da je treba RTV pustiti pri miru, da se sama razvije glede na obstoječi zakon in da se zakonodajo spremeni šele, če se sedanja izkaže za slabo.

"Z novim zakonom tudi Kmetija slavnih?"
Problematična se jim zdi komercializacija nacionalke, ki bi zaradi dobička prinašala oddaje, kot so Big brother in Kmetija slavnih, prav tako bi bilo po novem zakonu v programu več oglasnih vsebin, ki bi zagotovile dobičke, te pa bi si razdelila uprava. "In RTV bo postala, kot je že pred leti dejala Širca, javna hiša," doda Vrtovec.

MSi: Odnos do Katoliške cerkve je neprimeren
Po Vrtovčevih besedah je odnos novega zakona do Katoliške cerkve neprimeren in nepravičen, saj se je treba zavedati, da je bila Katoliška cerkev eden izmed stebrov slovenskega osamosvajanja in da jo je glede na njeno zgodovinsko povezanost s Slovenci in slovenstvom nemogoče povsem izenačiti z drugimi veroizpovedmi.