Med vidnejše člane zveze spada tudi Violeta Tomič, poznana tudi kot nekdanja voditeljica oddaje Najšibkejši člen. Foto: MMC RTV SLO
Med vidnejše člane zveze spada tudi Violeta Tomič, poznana tudi kot nekdanja voditeljica oddaje Najšibkejši člen. Foto: MMC RTV SLO

Novonastajajoče gibanje Zveza za voljo ljudstva želi prek volitev preseči politično apatičnost Slovencev. Levica in desnica se na oblasti menjata, nihče pa ne dela za ljudstvo, je uvodoma pojasnila članica Violeta Tomič, ki je razložila, da so se v zvezo povezali posamezniki, ki želijo preseči politično apatijo med ljudmi. Trenutni sistem s terorjem kapitala, vlade in Cerkve vodi v kaos, bankrot in vojne, zato v zvezi volivcem ponujajo alternativo.

Neposredno odločanje vseh, skupna lastnina
Posredno parlamentarno demokracijo bi v zvezi tako nadomestili z neposredno participatorno demokracijo, ki bi jo dopolnjevali strokovni sveti. Med temeljnimi koncepti nove ureditve pa po besedah Bojana Krajnca vidijo kolektivno lastnino in odločanje, vzajemno in participatorno ekonomijo, skupno dobro, trajnostni razvoj ter ohranitev etičnih vrednot.

Tomičeva je dodala, da se v nasprotju z drugimi strankami prizadevajo za skupne cilje vseh ljudi, po ustanovitvi liste, s katero bodo nastopili na volitvah, pa bi radi postopno spremenili zakonodajo in sestopili z oblasti. Tehnologija neposredno odločanje prebivalcev Slovenije že omogoča, je pojasnil Goran Breščanski.

Neposredna participativna demokracija odpravlja nevarnost zlorabe oblasti, volivci pa dobijo možnost menjave oblasti, ki je v okviru trenutnega sistema razen volitev nimajo, je še dodal Breščanski.

"Nismo provokacija, smo za globalne spremembe"
Člani ustanovnega odbora zveze so še poudarili, da se ne bodo preoblikovali v stranko, ampak ostajajo koalicija civilnodružbenih skupin. Zveza ni provokacija, so odgovorili na novinarsko vprašanje, volivcem predstavljajo neomadeževano alternativo trenutnemu sistemu, glede referendumov pa se niso hoteli izreči, "saj jih ne zanimajo kozmetični popravki vlade", ampak vseobsegajoče spremembe.