Ivan Gale je zaposlen na zavodu za blagovne rezerve. Foto: BoBo
Ivan Gale je zaposlen na zavodu za blagovne rezerve. Foto: BoBo

Med drugim naj bi mu očitali sklepanje domnevno škodljivih pogodb pri nabavah zaščitne medicinske opreme in neustrezno komunikacijo z mediji.

Na zagovor sta bila zaradi sumov domnevnih nepravilnosti v povezavi s podpisi pogodb ob nabavi zaščitne opreme poleg Galeta poklicana tudi nekdanji direktor zavoda Anton Zakrajšek in njegov namestnik Alojz Černe, ki je bil podpisnik večine pogodb o nabavah zaščitne opreme, kar naj bi bil glavni očitek vsem trem zaslišanim uslužbencem zavoda.

Na zavodu za blagovne rezerve so za STA pojasnili, da na "podlagi ugotovljenih dejstev potekajo postopki v skladu z veljavno zakonodajo, in ko bodo zaključeni vsi postopki, bo javnost o tem tudi obveščena". Dokler zadeva ne bo zaključena, je ne bodo komentirali in dajali izjav, so še navedli.

V sporočilu za javnost, ki so ga poslali naknadno, pa so zapisali še, da so na podlagi ugotovljenih dejstev iz revizije preteklih aktivnosti zavoda za blagovne rezerve uvedli postopek zoper tri zaposlene na zavodu, katerih imen zaradi varstva pravic udeleženih oseb ne morejo razkriti. Dodali so, da so pristojne službe danes na zavodu za blagovne rezerve v navzočnosti odvetniške družbe opravile postopek zagovora teh zaposlenih. "Postopki, ki so v teku, nikakor niso povezani z javnim delovanjem posameznikov in javnim razkrivanjem posameznih primerov v okviru nabav medicinske in zaščitne opreme," so še zapisali na zavodu.

Gale zavrača obtožbe

Gale je za Dnevnik TV Slovenija pojasnil, da je bil najkonkretnejši očitek ponareditev poslovne listine "za neko naročilnico, izdano v sredini aprila". Šlo naj bi za posel logističnih storitev za medicinske ventilatorje Bellavista, ki jih je dobavilo Gorenje. Po poročanju POP TV-ja naj bi se očitki nanašali na naročilnico za logistične storitve Intereurope v vrednosti slabih sto tisočakov, ki so dejansko bile opravljene in tudi plačane.

Gale je obtožbe zavrnil kot popolnoma neutemeljene. Ob morebitni izredni odpovedi je napovedal sodno pot. "Imam pa občutek, da gre za neko dejanje maščevanja oziroma da sem jaz tarča tega, da sta mogoče Černe in Zakrajšek samo neka kolateralna škoda," je dejal za TV Slovenija in zoper Rumpfa napovedal prijavo na Inšpektorat RS za delo in tudi novo kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja šikaniranja.

Opozorila glede spornih poslov

Gale je aprila na TV Slovenija spregovoril o domnevno spornih poslih zavoda pri nabavi zaščitne opreme. Na začetku avgusta pa je ovadil Rumpfa in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki mu je očital negospodarno rabo javnih sredstev ob večmilijonskem poslu za dobavo zaščitnih mask s podjetjem Hmezad TMT. Proti ministru je Gale konec avgusta vložil novo kazensko ovadbo zaradi posla s podjetjem Acron, pri katerem naj bi bila država oškodovana za najmanj 1,2 milijona evrov.

Ivanu Galetu grozi izredna odpoved