Lah je poslanec SDS-a od leta 2008. Foto: BoBo
Lah je poslanec SDS-a od leta 2008. Foto: BoBo
Andrej Čuš
Letos je iz stranke izstopil poslanec Čuš, ki je zdaj nepovezan. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Pomisleke glede dela SDS-a je Zvonko Lah izrazil že konec maja po izstopu poslanca Andreja Čuša iz poslanske skupine. Tedaj je pojasnil, da do poletja stranke ne bo zapustil, a da bo videl, kaj bo prinesel čas.
"SDS bolj sposoben kot katera koli druga stranka"
Lah danes po lastnih besedah računa, da bo stranka spremenila način dela oz. da se bodo lotili konkretnega programa. Stranka SDS je sicer tega po njegovem mnenju sposobna bolj kot katera druga stranka in če bodo politiko peljali v to smer, je pripravljen v poslanski skupini delati do konca mandata. "Če pa ne bo jasnih ciljev in začrtane poti, bi zaradi odgovornosti do volivcev rad še kaj naredil v DZ-ju," je pojasnil za Slovensko tiskovno agencijo.

Mandata ne bo vrnil
Iz njegove želje po nadaljnjem delu v DZ-ju sledi, da Lah v nobenem primeru ne bo vrnil poslanskega mandata. Tako se je odločil tudi Čuš, katerega pa zdaj SDS poziva, naj v skladu s pogodbo o kandidaturi, ki jo je s stranko sklenil pred volitvami, vrne stroške volilne kampanje in poslanski mandat.

Pogodba med SDS-om in Čušem
Čuša, ki je iz SDS-a izstopil 23. maja, zdaj pa deluje kot samostojni poslanec, je SDS prek zastopnika Francija Matoza namreč na začetku junija vnovič spomnil na zavezo, da bo v primeru izstopa iz poslanske skupine SDS-a povrnil sorazmerni del stroškov, ki jih je imela stranka v volilni kampanji. To po njihovih ocenah znaša 8.000 evrov. Poleg tega ga pozivajo, naj v skladu z zavezo v pogodbi odstopi s funkcije poslanca. V primeru neizpolnitve zavez napovedujejo, da bodo njegov dolg sodno izterjali.

Vendar Čuš odgovarja, da SDS-u ni ničesar dolžan. Kot je navedel v odgovoru strankinemu odvetniku, se načeloma strinja, da se je treba dogovorov držati, a ne v delu, kjer bi odstopali od določil ustave, prisilnih predpisov ali moralnih načel. Prav tako se ne strinja s tem, da bi stranki plačal nekaj, kar je bilo že plačano. Več kot 2.000 evrov je namreč sam že doniral za kampanjo in redno prispeval od plače. Pozval pa jih je, da mu predložijo kopijo pogodbe o kandidaturi, ker da je ob podpisu ni prejel.

Poziva k odstopu pa Čuš ne bo upošteval, ker da se v DZ volijo poslanci, ne stranke, in poslanci so predstavniki ljudstva, ne pa strank.

Računsko sodišče nepristojno
Čuš se je zaradi zahtev SDS-a obrnil tudi na Računsko sodišče, ki pa se je izreklo za nepristojno za nasvet v tem primeru. Med drugim so navedli, da sodišče ni revidiralo pogodb med kandidati in organizatorji volilne kampanje v zvezi s financiranjem kampanje. Tovrstna pogodbena razmerja se po njihovih navedbah lahko urejajo prosto, a ne v nasprotju s prisilnimi predpisi ali moralnimi načeli, kar določa obligacijski zakonik.