Kristjan Čeh je že februarja v sijajni formi. Foto: www.alesfevzer.com
Kristjan Čeh je že februarja v sijajni formi. Foto: www.alesfevzer.com

Preostali njegovi trije tekmeci so bili Nemci. Drugi je bil Henrik Janssen 61,92 m, tretji Daniel Jasinki (61,91 m). Jasinki je bil bronast na olimpijskih igrah leta 2016 v Riu de Janeiru. Pred osmimi leti je olimpijski zmagovalec postal Christoph Harting, ki je bil tokrat zadnji (60,41 m).

Med atletinjami je bila najboljša Jorinde van Klinken (63,50 m), četrta na svetovnih prvenstvih lani in predlani.

Demšar ostal brez finala na 60 m z ovirami
Filip Jakob Demšar je bil predtem v teku na 60 metrov z ovirami s 7,81 sekunde v kvalifikacijah skupno deveti. S tem je za sedem stotink zgrešil finale, za 11 pa zaostal za osebnim rekordom.

"Fizično sem sposoben teči osebni rekord, a sem bil med tekom malo preveč nezbran. Na ogrevanju sem se dobro počutil, a tek potem ni bil dober. Utrujen sem po seriji tekem. Pred dvoranskim SP se moram spočiti in prepričan sem, da bo potem v Glasgowu konec naslednjega tedna znova steklo," je pojasnil Demšar.

Po koncu drugih disciplin so nastopili v posebnem dvoranskem tekmovanju še v metu diska, kjer so se z atletinjami, ki mečejo kilogramsko orodje, s še enkrat težjim diskom pomerili atleti. Čeh je bil boljši tudi od vseh tekmovalk, Christophom Harting pa je zaostal za vsemi, tudi za svojo ženo Julio, ki je bila med metalkami zadnja (60,61 m), oba pa že več kot pol desetletja ne nastopata na največjih tekmovanjih.

Čeh je začel s 64,99 m in izboljšal rekord mitinga, ki ga je imel do zdaj domačin Martin Wierig, ki je leta 2014 vrgel 64,82 m. Ptujčan je nato nadaljeval s 65,72 m, v tretjem poskusu pa je ostal brez veljavnega izida, ko je zadel zaščitno mrežo. Tako je bilo tudi v četrtem, zadnjem metu.

S tem je ostal nedotaknjen najboljši izid na svetu v dvorani, tu se svetovni rekordi v tej disciplini ne štejejo. Leta 2009 ga je dosegel Gerd Kanter, zdajšnji estonski trener Čeha je tedaj vrgel 69,51 m.